Slovacia, mână moartă în cazul unui atac al Rusiei asupra NATO? Noul președinte spune că armata slovacă nu are încă tehnica necesară pentru a-și ajuta vecinii

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari slovaci / ministerul apărării, facebook
Militari slovaci / ministerul apărării, facebook

În ciuda atitudinii sale prietenoase față de Rusia, Slovacia va juca un rol important în asigurarea muniției pentru Ucraina. Fabricile de acolo vor recondiționa și vor produce o parte semnificativă a muniției pentru care țări din întreaga lume au convenit, a declarat Președintele slovac Peter Pellegrini.

În timpul primei sale călătorii în străinătate, în Cehia, noul președinte al Slovaciei Peter Pellegrini a subliniat că țara sa a crescut producția militară.

„Slovacia va contribui astfel cu o cantitate semnificativă din numărul total de muniții care au fost asigurate din colectarea inițiată de Cehia”, a adăugat el.

Prima livrare de obuze de artilerie a sosit deja în Ucraina, a informat premierul ceh Petr Fiala. Dar nu a precizat detaliile. Zeci de mii de muniție de calibru mare vor curge în țara atacată în fiecare lună.

Slovacia este, de asemenea, unul dintre principalii furnizori de energie electrică a Ucrainei. „Fără resurse din Slovacia, rețeaua lor s-ar prăbuși”, a menționat președintele Pellegrini.

 

Articolul 5 , varianta slovacă

 

Președintele slovac a fost întrebat și dacă slovacii vor ajuta Polonia în cazul în care aceasta ar fi atacată de trupele unui stat străin.

Obligația rezultă din articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, care presupune că în cazul unui atac asupra unuia dintre membrii NATO, ceilalți membri vor acționa pentru a veni în ajutorul acestuia.

Pellegrini a condiționat implicarea slovacilor de faptul că aceștia trebuie să dețină echipament adecvat, pe care nu îl au acum.

Factorul decisiv în aplicarea articolului 5 va fi starea forțelor armate ale Republicii Slovace. Au fost semnate multe programe de modernizare, dar armata slovacă nu are încă tehnica (militară) cu care să lupte”, a răspuns președintele slovac.

Declarațiile noului președinte nu sunt chiar așa surprinzătoare, notează presa slovacă. Pellegrini a abordat subiectul și în dezbaterea prezidențială preelectorală de la începutul lunii aprilie.

Atitudinea Slovaciei reprezintă încă o confirmare că politica Poloniei de înarmare masivă este principala soluție (alături de parteneriatul solid cu SUA) pentru a descuraja o agresiune din partea Rusiei.

Pe atunci, Pellegrini a obiectat că Slovacia nu poate trimite soldați în ajutor dacă nu au are suficiente rezerve. „Deocamdată, armata slovacă nu are echipament cu care să lupte. Acesta este un element limitativ care le-ar putea permite slovacilor să ajute masiv aliații”, a explicat el.

Amintim că spațiul aerian al Slovaciei este în prezent păzit de unguri și polonezi împreună cu piloți din Cehia.

De asemenea, Slovacia insistă că nu își va trimite soldații în Ucraina dacă NATO decide să facă acest lucru, indiferent dacă este pentru antrenarea sau antrenarea soldaților ucraineni.

Referitor la viitorul summit NATO de la Washington, Pellegrini a declarat că Slovacia nu va bloca nicio decizie care urmează să fie aprobată pe ordinea de zi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel