Slovacia va avea 6 sisteme antiaeriene israeliene ”Barak”, rachetele vor fi produse local. Bonus: 1.300 de vehicule pentru Armată

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Barak 8
Barak 8

Slovacia, țară vecină cu Ucraina, caută să-și sporească capacitățile de apărare aeriană.

Guvernul Slovaciei a aprobat miercuri planurile de a cumpăra șase sisteme mobile de apărare aeriană de la Israel pentru 554,3 milioane de euro, a anunțat instituția pe site-ul său web, în ​​timp ce statul membru NATO își consolidează protecția spațiului aerian.

Ministrul Apărării, Robert Kalinik, citat de SME, a informat că livrările sistemului antiaerian urmează să înceapă la sfârșitul anului 2025. Operaționalizarea completă a sistemelor este estimată pentru începutul lui 2026.

Negociem cu o singură companie, iar după această aprobare vom continua negocierile privind cele 6 baterii ale sistemului israelian Barak”, a dezvăluit ministrul apărării care a precizat și că sistemul va putea intercepta inclusiv rachete balistice.

Apropo de rachete, cele două părți au semnat un acord preliminar conform căruia rachetele pentru acest sistem ar trebui să fie produse în Slovacia.

Așa cum nota și DefenseRomânia încă din primăvară, intenția slovacilor era de a procura şase baterii ale sistemului israelian de apărare antiaeriană cu rază medie de acţiune Barak MX.

Achiziția face parte din eforturile NATO de a consolida flancul estic al alianței militare. Ministrul Apărării, Robert Kalinak, a spus că prioritățile ar trebui să fie pe capacitățile de apărare, în special apărarea aeriană.

De asemenea, Bratislava a aprobat, achiziționarea a peste 1.300 de vehicule grele 6x6 și 8x8 într-o achiziție comună cu Cehia, la un cost estimat de 708,3 milioane de euro, care va înlocui camioanele vechi.

Amintim că luna trecută, Slovacia a primit primele două dintre cele 14 noi aeronave de luptă F-16 Block70, cea mia modernă variantă a legendarului avion american.

Slovacia operează sistemul 2K12 KUB de rază medie, care se afla la sfârșitul ciclului său de viață, a declarat ministerul apărării într-un document publicat miercuri.

Sub guvernul anterior, Slovacia a donat Ucrainei vechiul său sistem de apărare aeriană S-300, decizie criticată de actuala administrație pentru scăderea capacităților de apărare aeriană ale țării.

Sistemul Barak poate lansa trei tipuri diferite de rachete cu raze de acțiune diferite, în timp ce cel mai puternic are o rază de acțiune de până la 150 km. În cadrul evaluării ofertelor efectuate anul trecut de experții din cadrul Ministerului Apărării, Slovacia a solicitat rachete cu rază medie de acțiune, posibil varianta de rachete cu o rază de acțiune de 35 km.

Potrivit ministrului slovac al apărării, investiția merită, deoarece un număr mai mare de baterii va proteja întreaga Slovacie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel