Iranul a intrat în anul 2025 cu o rețea de relaționare și influență foarte deteriorată, rețea compusă din aliați internaționali și nonstatalii, construită cu greu timp de peste o jumătate de secol și care se extinde din Liban până în Yemen și din Gaza până în Irak.
Scopul Iranului cu această rețea nu este doar să-și impună influența, ci și să-și descurajeze principalii dușmani, și anume Statele Unite și Israel. Cu toate acestea, evenimentele care au început odată cu atacul Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie 2023, au luat o întorsătură catastrofală, deoarece figurile și structurile cheie din cadrul acestei coaliții au fost eliminate.
Regimul sirian a fost cel mai vechi membru al așa-numitei Axe de rezistență și a fost un pilon strategic regional esențial pentru Iran. După căderea sa, miliarde de dolari în investiții iraniene au dispărut peste noapte, iar Iranul și-a pierdut poarta principală de acces către lumea arabă, inclusiv sprijinul pentru Hezbollah libanez, pe care l-a descris drept "cel mai puternic actor neguvernamental din axa de rezistență".
Pierderea Siriei ca aliat strategic constituie o lovitură severă pentru axa de rezistență, deoarece fără Siria ca legătură terestră, axa se confruntă cu provocări logistice și strategice majore care îi amenință coeziunea și eficacitatea.
Fiind sub controlul unui grup extremist sunnit, Siria ar putea crea condițiile unei rebeliuni sunnite împotriva Hezbollahului în Liban. Hezbollahul a suferit pierderi catastrofale în războiul cu Israelul, iar pentru Iran reconstruirea partidului reprezintă o prioritate urgentă. Însă nu mai este clar cum poate Iranul să realizeze acest lucru fără Siria ca zonă de tranzit.
După atacurile Israelului asupra Hamasului și Fâșiei Gaza, care au cauzat uciderea liderilor de rang înalt ai mișcării, moartea a aproximativ 50.000 de persoane și au provocat mari distrugeri orașului Gaza, Hamasul menține încă un anumit control, dar calea sa către redresare și reconstrucție ca membru eficient al axei rezistenței va fi lungă și anevoioasă.
În ciuda acestor lovituri dure, axa rezistenței își menține încă o oarecare putere, întrucât Iranul și milițiile pe care le sprijină, precum Forțele de Mobilizare Populară, au o mare influență în Irak.
Deși Forțele de Mobilizare Populară nu și-au pus în aplicare amenințările de a interveni în Siria pentru a lupta împotriva Hay'at Tahrir al-Sham și pentru a sprijini regimul Assad, raportul a arătat clar că milițiile irakiene și-au demonstrat capacitatea militară continuă și loialitatea ideologică și politică față de Iran.
Anunțul făcut de Statele Unite și Irak în cursul anului 2024 despre o retragere suplimentară a forțelor americane din Irak va oferi Iranului și aliaților săi irakieni o oportunitate strategică de a-și consolida influența și de a încerca să compenseze pierderile din Siria.
Similar cu posibilitatea unei rebeliuni sunnite în Liban, noua guvernare a lui Hay'at Tahrir al-Sham din Siria ar putea inspira o revoltă sunnită şi în Irak, deoarece mulţi dintre liderii grupului au fost membri ai ISIS şi al-Qaeda și au experiență și contacte profunde în regiune, subliniind că, dacă are loc o rebeliune sunnită în Irak, aceasta poate duce la subminarea influenței șiite iraniene în această țară.
În ceea ce privește singurul membru al axei care crește din 2023, se arată în raport, este gruparea Houthi din Yemen, deoarece atacurile ei continue asupra navigației maritime din Marea Roșie și incapacitatea coaliției internaționale de a reprima această amenințare, confirmă puterea sa în creștere. Atacurile cu rachete în desfășurare ale grupării Houthi asupra Israelului, inclusiv loviturile de succes asupra Tel Avivului, confirmă progresul rapid al acesteia ca un nou braț al Iranului.
,,Axa de rezistență nu mai funcționează eficient ca instrument de realizare a ambițiilor regionale ale Iranului sau ca un factor strategic major de descurajare", menționează analiza, însă există o îngrijorare din ce în ce mai mare că, dacă se simte slab și amenințat, Iranul nu va avea de ales decât să-și accelereze programul nuclear. .
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News