Situație critică la Vuhledar: Rușii au pătruns pe flanc, iar pierderea localității poate complica situația pentru ucraineni

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Brigada Mecanizată 93 din Armata Ucrainei
Brigada Mecanizată 93 din Armata Ucrainei

Situația apărării ucrainene s-a agravat în ultimele zile la sud-vest de Donețk datorită întrebuințării masive de ruși a bombelor aeriene ghidate (KAB). Fortăreața Vuhledar a fost nivelată de bombardamente, care au permis infanteriei ruse să avanseze pe flancurile apărării ucrainene.

Informațiile îngrijorătoare au fost făcute publice, în dimineața de 24 septembrie, chiar de șeful Centrului ucrainean de Combatere a Dezinformării, Andriy Kovalenko, potrivit RBC Ucraina.

"Vuhledar. Anterior, acest oraș era ușor de apărat, fiind situat pe o înălțime. Dar odată cu sosirea activă a KAB pe front, inamicul a reușit să-l distrugă și să treacă pe flanc", a spus el.

Potrivit acestuia, utilizarea KAB și a aviației sunt singurii factori care permit infanteriei rusești să avanseze.

Situația din Vugledar

Statul Major General ucrainean a informat, în raportul din dimineața de 24 septembrie, că inamicul a făcut opt ​​încercări de a captura poziții ucrainene pe direcția Vremivsk, lângă Pavlivka și Vuhledar din regiunea Donețk. Toate atacurile au fost respinse cu succes de apărătorii ucraineni.

Anterior, analiștii Deep State au remarcat că armata rusă încearcă să încercuiască Vuhledar. Aceștia au subliniat că deteriorarea situației din jurul orașului a fost posibilă datorită faptului că Brigada 72 Mecanizată ucraineană nu a fost schimbată de mult timp de pe poziții, capacitatea sa de luptă degradându-se semnificativ. Comandamentul ucrainean a fost nevoit să cheme rezerve de la Forțele Teritoriale de Apărare, care nu au putut reține asaltul forțelor ruse. Acest lucru a forțat batalionul de asalt (al brigăzii 72, aflat la contact cu forțele ruse – nota autorului) să extindă zona pe care o apără.

Nota autorului

Forțele ruse au traversat râul Kashlahach la vest de Vuhledar, potrivit unor surse ruse și ucrainene preluate de ISW (Institutul pentru Studiul Războiului) în raportul pentru data de 22 septembrie.

Un important analist militar ucrainean, Konstantin Mashovets, a spus pe 23 septembrie că societatea civilă ucraineană trebuie să se pregătească moral și psihic pentru faptul că trupele ucrainene se vor retrage din Selidovo (direcția Pokrovsk), Toretsk și Vuhledar. ”Aș vrea să greșesc, dar din informațiile pe care le am... acesta este un scenariu foarte probabil în viitorul apropiat”, a precizat Mashovets.

Imagine Ilustrativă - Militari ucraineni

Localitatea Vuhledar, situată la aproximativ 35 km SV de Donețk, este punctul în care linia frontului orientată pe direcția nord-sud (în regiunea Lugansk și cea mai mare parte a regiunii Donețk) face o schimbare de direcție de aproximativ 90 de grade. De la Vuhledar se poate spune că începe frontul de sud al războiului ruso-ucrainean.

Ipoteza pierderii doar a orașului Vuhledar nu este un scenariu grav pentru trupele ucrainene. Dar, situația poate fi agravată de pierderea orașului Kurakhove aflat mai la nord. Distanța de aproximativ de 21 km dintre ele ar face ca trupele ucrainene dislocate între cele două localități să fie prinse într-o pungă de foc a artileriei rusești, inclusiv a celei de 122 mm, din trei direcții – nord, est și sud, iar acest lucru ar face pozițiile dificil de menținut. Ulterior se deschide destul de rapid calea pentru pierderea întregului salient ucrainean cuprins între Pokrovsk și Velika Novosilka, cu consecințe operative grave pentru apărarea ucraineană. În acest moment, după cum evoluează situația, rușii par mai mult interesați să fixeze trupele ucrainene în Kursk decât să le învingă pentru a le trimite înapoi pentru a fi redistribuite pe direcțiile Pokrovsk, Kurakhove și Vremivka.

Dacă KAB-urile sunt un schimbător clar de joc în favoarea forțelor ruse, atunci susținătorii Ucrainei ar fi trebuit deja după episodul Avdiivka, cel puțin, să echilibreze șansele. Avdiivka a fost pierdută în februarie după multe zile de bombardamente cu KAB.

Conform unor oficiali americani nenumiți din apărare, aerodromurile rusești, de pe care decolează aviația tactică rusă echipată cu bombe planate ghidate (KAB), nu sunt în raza de lovire a rachetelor occidentale ATACMS, Storm Shadow sau Scalp care este de maximum 300 de km. Soluțiile ar putea fi rachetele germane aer-sol Taurus cu o rază de acțiune de peste 500 km sau lovirea avioanelor rusești cu cele mai noi versiuni ale rachetelor americane aer-aer AMRAAM (lansate de pe F-16) sau de la sol cu rachete americane SM-6.

În materie de operații militare convenționale, nu există decât limite de drept internațional umanitar, potrivit mai multor oficiali europeni din apărare dar și a unor generali NATO în retragere. Amenințarea nucleară rusească este de asemenea considerată un bluff de majoritatea unor foarte importanți oameni politici și generali în retragere, deoarece dacă ar Moscova ar folosi armele nucleare împotriva Ucrainei, ar echivala cu condamnarea pentru totdeauna a Rusiei. Moscova este deja considerată vinovată de declanșarea acestui război total nedrept și care este unul complet anacronic față de actuala perioada istorică pe care o traversează omenirea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel