Cererea americană are în vedere discuţii între cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ''privind ultimele evoluţii legate de Iran şi recentele incidente cu petrolierele'', a indicat una dintre aceste surse, sub acoperirea anonimatului. Conform unei alte surse, reuniunea ar urma să se desfăşoare luni.
Două nave petroliere, una aparţinând unui armator norvegian şi cealaltă unui armator japonez, au fost lovite pe 13 iunie de dispozitive explozive la ieşirea din strâmtoarea Ormuz, la circa 30 de mile de coasta Iranului. Washingtonul susţine că cele două nave au fost atacate de Iran, afirmând că a recuperat fragmente de mine magnetice ale armatei iraniene, în timp ce Iranul respinge orice implicare în acest atac, iar preşedintele iranian Hassan Rouhani a calificat acuzaţiile americane drept ''propagandă''.
Pe 19 iunie, o dronă americană a fost doborâtă de o rachetă sol-aer iraniană deasupra Golfului Oman. Potrivit versiunii Teheranului, drona pătrunsese în spaţiul aerian al Iranului pentru o ''misiune de spionaj'', dar Washingtonul susţine că drona se afla în spaţiul aerian internaţional şi a denunţat un ''atac neprovocat'' al armatei iraniene.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a confirmat vineri relatările din presă conform cărora hotărâse lovituri aeriene împotriva unor ţinte din Iran, dar le-a anulat înainte ca Pentagonul să înceapă executarea lor. El a scris pe Twitter că a decis în final să anuleze această operaţiune de teama că ea putea provoca victime colaterale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News