Situația se complică în Pacific: China continuă exercițiile și trimite la sud de Taiwan portavionul Liaoning. Taipeiul anunță trei exerciții comune majore

Portavionul chinez Liaoning. Foto: Ministerul Apărării din China
Portavionul chinez Liaoning. Foto: Ministerul Apărării din China

Taiwanul a raportat duminică prezența unui grup de nave chineze, alături de un portavion, care navighează în sudul insulei, în timp ce armata chineză a lansat un videoclip în care spune că este „gata de luptă”, ceea ce ar putea anunța noi runde de exerciții militare chineze în regiune.

China, care vede Taiwanul democratic ca fiind teritoriul său, îl descrie pe președintele taiwanez Lai Ching-te drept un „separatist”, iar armata chineză operează în mod obișnuit în jurul insulei.

Săptămâna trecută, în discursul său de Ziua Națională, Lai Ching-te a spus că Republica Populară Chineză nu are dreptul să reprezinte Taiwan, dar că insula este dispusă să colaboreze cu Beijing pentru a combate provocările precum schimbările climatice, păstrând un ton ferm, dar conciliant.

Beijingului pare că nu i-a plăcut asta.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat într-o declarație că un grup naval chinez condus de portavionul Liaoning a intrat în apele din apropierea Canalului Bashi, care leagă Marea Chinei de Sud de Pacific și separă Taiwanul de Filipine. A spus că grupul era de așteptat să intre în Pacificul de Vest.

China a lansat luni manevre militare cu avioane şi nave în jurul Taiwanului, care, la rândul său, a asigurat că a desfăşurat "forţe adecvate" pentru a răspunde, comentează AFP.

Aceste exerciţii, numite Joint Sword-2024B, urmăresc "să testeze capacităţile operaţionale comune" ale trupelor, a anunţat luni dimineaţa Ministerul chinez al Apărării.

Surse de securitate din Taiwan declaraseră înainte de discursul lui Lai că discursul său ar putea declanșa noi exerciții militare chineze.

Manevrele "se concentrează pe patrule de pregătire pentru luptă mare-aer, blocada porturilor şi zonelor-cheie", "asaltul unor ţinte maritime şi terestre", precum şi "dobândirea în comun a unei superiorităţi globale", a adăugat Li Xi, purtător de cuvânt al comandamentului de est al armatei chineze.

 

Taiwan a anunțat imediat exerciții militare

Taiwanul a anunţat luni că a "desfăşurat forţele adecvate" ca răspuns la lansarea de către China a unor manevre militare de încercuire care mobilizează avioane şi nave.

Ministerul Apărării Naționale din Taiwan a anunțat astăzi, posibil ca răspuns, trei exerciții comune majore care vor avea loc de la sfârșitul lunii octombrie până la începutul lunii noiembrie, cu scopul de a consolida capacitățile de apărare ale insulei, a informat Taiwan News.

Corpul șase de armată va supraveghea exercițiile, care vor avea o amploare mai mare decât în ​​anii precedenți. Exercițiile se vor desfășura 24 de ore pe zi, inclusiv operațiuni de noapte, pentru a simula scenarii din lumea reală și pentru a evalua pregătirea pentru luptă.

Mai mult, exercițiul naval Hai Chiang, care este programat pentru sfârșitul lunii octombrie până la începutul lunii noiembrie, va simula scenarii defensive și ofensive în cazul unei invazii chineze, cu accent pe operațiuni anti-navă.

Exercițiul Tianlong Air Force se va desfășura în perioada 28 octombrie - 1 noiembrie și va include exerciții de luptă aer-aer, aer-mare și aer-sol.

 

Armata Chinei rămâne în regiune

 

Mai devreme astăzi, Comandamentul de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei, care este responsabil pentru zona care include Taiwan, a postat un videoclip pe rețelele de socializare intitulat „pe deplin pregătit și dornic de timp înainte de luptă”. Ei au arătat avioane de luptă și nave de război care operează împreună, lansatoare de rachete mobile și vehicule de asalt amfibie, cu o mică hartă a Taiwanului inclusă în mesaj.

China nu a exclus folosirea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său. 

Mass-media chineză a transmis mai multe comentarii și povești de la discursul lui Lai de joi, denunțând conținutul drept „confrunțional” și dăunător. Unele comentarii pe rețelele de socializare chineze sub filmările „pregătirii pentru luptă” au cerut „Taiwanul să se întoarcă în patria-mamă” și au descris evenimentul drept „reunificare națională”.

Totuși, o altă sursă din zona structurilor de securitate din Taiwan, familiarizată cu evaluările serviciilor de informații, a spus că China evită să creeze o criză în Taiwan înaintea alegerilor din SUA.

SUA au încheiat un acord de apărare militară cu Taiwan din 1954. Dar aceasta a fost o perioadă în care armata și marina chineză erau mult mai slabe decât astăzi.

SUA mențin acum o politică de „ambiguitate strategică” în ceea ce privește întrebarea dacă vor apăra Taiwanul militar, adică nu vor să spună în mod explicit dacă vor veni în salvare prin forță sau doar prin livrarea de arme.

Majoritatea țărilor, chiar și cele occidentale, nu mențin legături diplomatice oficiale cu Taiwan. La începutul anului 2022, Lituania a fost una dintre puținele țări care și-au deschis o ambasadă a Taiwanului pe teritoriul său. Aceasta a fost urmată de o sancțiune comercială acerbă și un răspuns diplomatic din partea Chinei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel