Situația reală a trupelor ucrainene ar putea fi mult mai gravă decât se recunoaște oficial

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Evenimentele din urmă cu aproximativ două săptămâni, soldate cu demisia ministrului Apărării din Ucraina, Andrii Taran, urmată de numirea în această funcție a lui Oleksii Reznikov, reflectă existența unor probleme la nivelul conducerii politico-militare ucrainene și, mult mai grav pentru securitatea țării, a unei situații îngrijorătoare în rândul trupelor.

O anchetă derulată în această perioadă de către publicația electronică de propagandă rusă “Strana” (Patria) scoate în evidență că problema numărul unu în armata ucraineană este lipsa acută de personal. În toate diviziile se înregistrează un deficit cuprins între 40% și 70% din necesarul de personal stabilit prin statele de încadrare.

 

Militarii angajați pe bază de contract sunt tot mai puțini și lipsiți de profesionalism

 

„Cei cărora le expiră contractele refuză categoric să semneze altele noi și să servească patria mai departe. Există mai multe motive. Și acestea nu sunt întotdeauna financiare. Adesea, ordinele date sunt absurde, în spiritul armatei sovietice. De exemplu, ni se cere să punem în mișcare peste noapte vehicule blindate defecte, fără măcar a avea piese de schimb, iar dacă încercăm să comentăm ni se spune că părerea noastră nu contează și că trebuie să executăm ordinul dovedind ingeniozitate’, citează „Strana” declarația unui militar angajat pe bază de contract.

De cealaltă parte, ofițerii intervievați de „Strana” au remarcat că motivația majorității militarilor angajați pe bază de contract, etichetați în limbaj colocvial ca “muncitori”, este „la pământ” și nu se pune problema patriotismului sau a dorinței de a lupta.

„Aproape toți militarii cu contract care s-au înrolat în armată în ultimii doi ani sunt muncitori. Ei vin să primească un salariu și să ia concediu de la serviciu. O zi obișnuită în orice unitate este una în care soldații se ascund de comandanți, iar aceștia din urmă nu știu ce fac subalternii lor. Noaptea, se furișează să bea vodcă, iar apoi încep problemele: lupte și certuri. Muncitorilor nu le pasă de siguranța bunurilor și echipamentelor armatei, foarte mult echipament este pur și simplu pierdut sau se deteriorează din cauza faptului că nu este întreținut. Mult este pur și simplu vândut civililor. chestii ieftine - în fiecare an, după inventariere, comandanții se înțeleg cum să scadă din evidență bunurile pierdute și vândute", declară maiorul prezentat doar cu inițiala “V”.

"Acum, în unități, cea mai populară activitate pentru militarii pe bază de contract este munca la parcul cu tehnică militară și activitatea de întreținere, respectiv vopsirea echipamentelor, gardurilor și bordurilor, măturarea terenului de paradă, curățarea sectoarelor. Toate acestea în loc de antrenament de luptă, care în multe unități se face doar pe hârtie, în rapoarte. Ei urăsc ofițerii, ofițerii disprețuiesc muncitorii”, rezumă sergentul “S”.

 

Sclavia legalizată a recruților

 

Și mai gravă, potrivit analizei, este în prezent situația recruților din armata ucraineană. Aceștia sunt folosiți ca forță de muncă auxiliară, pentru cele mai puțin calificate locuri de muncă. Deși serviciul la cantină a fost externalizat, recruții sunt adesea trimiși pentru a-i ajuta pe bucătari la curățarea cartofilor, spălarea vaselor și întreținerea bucătăriei. În același timp, potrivit majorității cadrelor militare, nimeni nu este efectiv angajat în pregătirea pentru luptă a conscripților, însă sunt înaintate   Ministerului Apărării “rapoarte frumoase” despre rezultatele pozitive ale muncii cu aceștia.

"Este nevoie de un an și jumătate pentru a pregăti complet un specialist. Ce rost are să pierdem timpul cu recruții dacă sunt demobilizați până la sfârșitul acestei perioade? Doar unul din treizeci de recruți vrea să rămână la datorie și să semneze un contract. Prin urmare, sunt folosiţi în armată ca salahori, încărcători.şi lucrători la bucătărie. E doar un an de sclavie legalizată”, a recunoscut locotenentul “R”.

De altfel, Ministerul ucrainean al Apărării nu ascunde faptul că recruții sunt implicați în primul rând în „asigurarea activității vitale a unităților militare, în punctele de dislocare permanentă a acestora”, însă, sub eufemismul „sprijinului vital”, mulți militari consideră că se ascunde o exploatare umană înjositoare, neremunerată.

 

Profesioniștii părăsesc armata pentru viața civilă

 

Potrivit maiorului “V”, militarii angajați pe bază de contract încearcă să stea departe de linia frontului din estul țării, iar chiar și cei mai automotivați militari, care s-au afirmat în prima perioadă a operației antiteroriste, nu mai sunt dispuși să rămână în serviciu.

„Din păcate, cei care au reușit să fie instruiți și educați ca luptători și specialiști cu drepturi depline părăsesc armata pentru viața civilă. Acum, la trupe, îi găsești rar pe cei care au fost în zona de operații antiteroriste în perioada 2014-2016. Conducerea armatei nu urmărește deloc să îi motiveze, pentru a le valorifica experiența. Cei care s-au oferit în mod voluntar în 2014 sunt considerați acum de către comenzile unităților “prea ogari”, au propriile opinii despre orice și nu se grăbesc să urmeze ordinele superiorilor. Iar absolvenții institutelor militare vin la trupe complet cruzi, fără o minimă pregătire. Dacă acum vor avea loc alte manevre de război, armata ucraineană se va afla din nou în aceeași situație din 2014, când ofițerii neînarmați nu știau ce să facă, iar soldații nu erau dornici să lupte”, a ad[ugat maiorul V.

Totuși, toți militarii intervievați de „Strana” au remarcat că, încă dinainte de vizita noului ministru al Apărării, majoritatea problemelor financiare au fost rezolvate, în sensul că au fost achitate toate restanțele la indemnizaţiile pentru concediile de odihnă şi de sănătate, precum și cele la sporurile pentru activitățile desfășurate în poligon.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel