Situația migrației de la granița lituaniano-belarusă este apreciată ca îngrijorătoare. NATO trimite o echipă pentru a contracara amenințările hibride

Gheorghiță Orjanu. |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Lituania
Sursă foto: Ministerul Apărării din Lituania

Datorită migrației ilegale din Belarus, Consiliul Atlanticului de Nord (NAC) al NATO a decis, pe 25 august, să trimită în Lituania o echipă care să sprjiine activitățile de combatere a amenințărilor hibride, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe al Lituaniei.

„Să fim sinceri, situația cu care se confruntă Lituania nu este o criză a migrației. Aceasta este o operațiune hibridă bine organizată, cinică, pe care Lukașenko o desfășoară ca represalii pentru sprijinul Lituaniei adresat bielorușilor, care luptă pentru viitorul democratic al țării lor", a declarat Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian al afacerilor externe.

Venirea echipei de sprijin anti-hibrid (Counter Hybrid Support Team) în Lituania arată că aliații evaluează în mod responsabil contextul geopolitic al Lituaniei și se pregătesc pentru orice posibil incident, a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvidas Anušauskas, care a mai anunțat că echipa NATO va sosi în luna septembrie.

Problema migrației ilegale din Belarus în Lituania s-a intensificat la sfârșitul lunii mai. Numărul total al persoanelor, care au traversat ilegal frontiera lituaniano-bielorusă în acest an este de aproape 4.200, față de 81 de migranți reținuți în 2020.

La Summit-ul din 2018, liderii NATO au fost de acord să înființeze echipe de sprijin împotriva războiului hibrid, care să ofere asistență aliaților la cererea acestora.

Experții NATO pot sprijini eforturile naționale într-o varietate de domenii, inclusiv apărare cibernetică, securitate energetică, antiterorism, pregătire civilă sau comunicații strategice.

 În 2019, a fost trimisă în Muntenegru o echipă NATO de sprijin anti-hibrid, la cererea guvernului de la Podgorița.

Comentariul autorului: Echipa NATO trimisă în 2019, în Muntenegru, a avut ca principală misiune să împiedice eventualele atacuri hibride ale facțiunilor pro-ruse în perioada de dinanintea alegerilor parlamentare din 2020. Anterior desfășurării echipei NATO, Forțele Armate ale SUA au trimis o echipă de protecție cibernetică.

Muntenegru a fost vizat de un atac hibrid în timpul alegerilor din 2016, când, potrivit NATO,  agenți ruși și sârbi au încercat o lovitură de stat pentru a înlătura guvernul, în paralel cu  organizarea de campanii de dezinformare cu scop de influențare a alegerilor și prevenirea aderării la NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel