Situația din regiunea Harkov se întoarce în favoarea Ucrainei datorită ajutorului acordat de Occident: Ucrainenii au schimbat tactica şi utilizează intens bombe ghidate

Cristian Soare |
Data publicării:

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW), cu sediul la Washington, scrie că în ultimele zile au continuat confruntările crâncene din Ucraina la nord și nord-est de Harkov. Citând surse rusești care au publicat imagini realizate prin geolocalizare, pe 16 iunie, analiștii institutului consideră că este posibil ca forțele rusești să fi încercat să respingă un contraatac ucrainean în orașul Hliboke, situat la nord de Harkov.

În același timp, scriu analiștii, trupele rusești și-au continuat ofensiva la nord de Harkov, în zona Liptsi, și la nord-est de Harkov, în apropiere de centrul localităților Vovchansk și Vovchanskikhutoriv.

Potrivit ISW, care citează rapoarte ale bloggerilor militari ruși, trupele rusești au avansat 300 de metri în direcția Vovchansk.

Între timp, corespondentul de război al Forbes scrie că cel puțin 30 de ruși care au fost încercuiți la uzina chimică din Vovchansk s-au predat în weekend.

După cum explică corespondentul revistei, David Axe, aceștia nu aveau unde să fugă sau să se ascundă de avioanelor ucrainene care lansau bombe de croazieră ghidate cu precizie.

În weekend, echivalentul a mai multor batalioane rusești a ocupat uzina din centrul orașului Volvansk, dar o unitate rusă aflată mai la nord de linia frontului, formată din zeci de mii de soldați, nu a reușit să pătrundă în oraș.

Mai multe brigăzi ucrainene, inclusiv Brigada 82 de Asalt Aerian, au tăiat calea rușilor spre oraș și apoi spre Harkov, scrie David Axe.

Trupele ucrainene au fost reînarmate cu muniție livrată de Statele Unite. În aceste bătălii, ucrainenii s-au luptat cu rușii stradă cu stradă, clădire cu clădire, iar la sfârșitul lunii mai le-au oprit înaintarea, notează editorialistul Forbes.

El spune că, după mai multe săptămâni de lupte istovitoare în oraș, comandanții ruși au făcut un pas îndrăzneț - au ordonat ca o forță mare să cucerească uzina "pentru a folosi clădirile sale robuste din beton ca bază pentru o încercare de a traversa râul Vovcha, care formează o fortificație naturală pentru ucrainenii care apără sudul Vovchanskului".

Dar atacul rapid al ucrainenilor se pare că i-a izolat pe cei 400 de ruși care se ascundeau în uzină.

Aviaţia ucraineană s-a alăturat apoi luptei, aruncând în luptă avioane de vânătoare MiG-29 și Su-27 care au lansat bombe de croazieră ghidate cu precizie fabricate în SUA sau Franța.

Editorialistul Forbes l-a citat pe Rob Lee, analist la Foreign Policy Research Institute din Philadelphia, care a identificat trei înregistrări video în care se văd bombe ucrainene care au lovit recent complexul principal al uzinei.

În urma sosirii unui nou transport de arme occidentale în Ucraina, un blogger rus a scris că situația s-a schimbat pentru ruși, care au simțit acum în Vovchansk ceea ce au simțit ucrainenii când rușii au asediat și bombardat Bakhmut și Avdiivka.

În februarie, avioanele rusești au aruncat atunci zeci de bombe ghidate asupra Avdiivka în fiecare zi, transformând treptat orașul în ruine și forțând garnizoana ucraineană să se retragă. Acum, potrivit acestui blogger, Ucraina are multe bombe ghidate.

În plus, Franța a promis armatei ucrainene 50 de bombe de croazieră Hammer pe lună până la sfârșitul anului, iar SUA au furnizat Ucrainei, după cum sugerează analistul, "mii de bombe similare cu aripi retractabile, ghidare prin satelit și, în funcție de model, potențial sute de kilograme de explozibil".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel