În ultimele zile, Israel a lansat o campanie aeriană extinsă împotriva țintelor Hezbollah din Liban. Atacurile israeliene s-au concentrat pe sudul Libanului și pe Valea Bekaa, zone unde Hezbollah ar deține infrastructură militară și stocuri de arme.
Ca răspuns, Hezbollah a lansat zeci de rachete spre nordul Israelului, inclusiv asupra orașului Haifa și a bazelor militare israeliene. Atacurile reciproce au forțat mii de civili din sudul Libanului să fugă spre Beirut, în timp ce cetățenii israelieni se adăpostesc în buncăre. Potrivit Ministerului Sănătății din Liban, cel puțin 274 de persoane, inclusiv femei și copii, și-au pierdut viața în aceste atacuri, marcând cea mai gravă pierdere de vieți omenești în Liban de la încheierea războiului civil din 1990.
Statele Unite trimit un număr mic de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu, având în vedere escaladarea tensiunilor, a declarat reporterilor generalul-maior al forțelor aeriene Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului. ”Astăzi avem mai multe capacități în regiune decât am avut pe 14 aprilie, când Iranul și-a efectuat atacul cu drone și rachete împotriva Israelului”, a mai spus Ryder.
Un comunicat al Pentagonului precizează că ”SUA şi sunt hotărâte să descurajeze orice actor regional de la exploatarea situaţiei sau extinderea conflictului”. Capabilități ale SUA dn regiune includ grupul de luptă al portavionului Abraham Lincoln, avioanele de luptă și apărarea aeriană.
Ziua cea mai sângeroasă din Liban de la războiul din 2006
Imagine ilustrativă
În dimineața zilei de luni, armata israeliană a lansat cele mai intense atacuri aeriene în Liban de la începutul conflictului din Gaza. Scopul acestor atacuri este să reducă capacitățile militare ale Hezbollah, distrugând lansatoare de rachete și depozite de arme.
Potrivit informațiilor actualizate la ora 22.00, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene spune că avioanele israeliene au lovit luni 1.300 de ținte ale Hezbollah. Ministrul israelian al apărării spune că ofensiva israeliană din Liban a distrus zeci de mii de rachete din formidabilul arsenal al Hezbollah. Mulți explozibili erau ascunși în zone rezidențiale.
Israelul estimează că Hezbollah are aproximativ 150.000 de rachete și rachete.
Premierul Netanyahu a subliniat că aceste acțiuni sunt parte dintr-un efort de a schimba "echilibrul de putere" din regiune, notează Reuters.
Atacul major de luni l-a vizat și pe Ali Karaki, comandantul militar numărul trei din Hezbollah, însă soarta acestuia rămâne neclară. Update, ora 22.00: Hezbollah neagă informațiile conform cărora comandantul Ali Karaki a fost ucis.
În același timp, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, l-a informat pe secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, despre situația din Liban și operațiunile împotriva Hezbollah
Luni a marcat cea mai mortală zi din Liban de la războiul din 2006, cu 274 de morți și peste 1.000 de răniți în urma atacurilor israeliene. Atacurile au vizat atât combatanți Hezbollah, cât și civili, mulți dintre ei locuind în zone considerate de Israel drept ținte militare.
Această escaladare aduce ecouri puternice ale războiului din 2006, când peste 1.100 de libanezi au fost uciși. Temerile că violențele vor depăși dimensiunea conflictului de acum 18 ani sunt în creștere.
Eforturi Diplomatice
Conflictul în curs a forțat zeci de mii de oameni să fugă din sudul Libanului, în timp ce accesul la resurse de bază, cum ar fi alimente, apă și îngrijire medicală, devine din ce în ce mai dificil.
La nivel diplomatic, discuțiile pentru detensionarea conflictului s-au intensificat. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și președintele Joe Biden urmează să se întâlnească cu președintele Emiratelor Arabe Unite pentru a discuta o posibilă încetare a focului în Gaza și măsuri pentru a preveni extinderea conflictului în regiune.
De asemenea, viitoarea sesiune a Adunării Generale a ONU de la New York va avea ca subiect central criza din Orientul Mijlociu, cu multe apeluri internaționale pentru oprirea violenței.
Arsenalul Hezbollah și sprijinul Iranului
Hezbollah, considerat cea mai puternic înarmată grupare non-statală din lume, este susținut de Iran și este implicat în confruntări regulate cu Israelul de-a lungul graniței de sud a Libanului. Cu toate că nu poate egala puterea militară a Israelului, Hezbollah deține un arsenal sofisticat care include rachete cu o rază de acțiune de până la 500 de kilometri.
Hezbollah face parte dintr-o axă de forțe militante conduse de Iran, care include grupări din Yemen, Siria, Gaza și Irak. Această coordonare s-a intensificat semnificativ după atacul Hamas asupra Israelului din octombrie. În Israel, această alianță este denumită "inelul de foc", care reprezintă o amenințare strategică majoră pentru securitatea națională a Israelului.
Iranul susține Hezbollah din Liban ca parte esențială a strategiei sale de apărare regională. Prin furnizarea de arme, finanțare și antrenament, Teheranul consolidează această grupare și îi folosește influența pentru a contracara Israelul și influența occidentală în Orientul Mijlociu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News