În septembrie, Rusia a lansat un număr record de drone kamikaze împotriva Ucrainei, 521 de aparate, cu 108 mai mult decât recordul anterior stabilit în luna mai.
Pe 3 octombrie, imaginile din satelit au confirmat că armata rusă a transferat recent mai multe nave ale Flotei ruse de la Marea Neagră din portul din Sevastopol, în Novorossiysk, foarte probabil pentru a le proteja de atacurile ucrainene continue asupra facilităților ruse din Crimeea.
O purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene a susținut pe 4 octombrie că Ucraina a împins linia frontului în Marea Neagră la cel puțin 100 de mile marine de țărmurile Ucrainei.
Regiunea separatistă a Georgiei, Abhazia, a semnat un acord cu Moscova pentru a stabili o bază navală permanentă în districtul Ochemchira de pe coasta Mării Negre, a anunțat liderul acesteia, în timp ce Rusia își mută navele în zonă în urma atacurilor cu rachete ucrainene.
Pe 4 octombrie, Ucraina a anunțat că a lovit peste noapte un sistem antiaerian rusesc în regiunea de graniță Belgorod.
La aceeași dată, Rusia a declarat că a respins atacurile cu drone ucrainene împotriva a trei regiuni vestice, dejucând totodată o tentativă de aterizare în Crimeea. Apărarea antiaeriană a interceptat și distrus 31 de drone peste regiunile Kursk, Bryansk și Belgorod de la granița cu Ucraina, după cum a susținut Ministerul Apărării de la Moscova.
Forțele de la Kiev s-au confruntat cu tactica rusă de a ceda teren înainte de a riposta. În loc să mențină o linie de apărare pe tranșee cu orice preț în fața asaltului, comandanții ruși au folosit o tactică militară mai veche, cunoscută sub numele de „apărare elastică”. Aceasta prevede ca forțele în apărarea să se retragă pe o a doua linie de apărare pe poziții, încurajând trupele în ofensivă să avanseze mai ușor, pentru a le putea ataca atunci când acestea devin mai încrezătoare și vulnerabile.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a neutralizat o rețea rusă de informatori din regiunea Mykolayiv, în urma unei operații speciale „la scară largă”. Rețeaua includea 13 rezidenți locali care lucrau pentru FSB, după cum se precizează în comunicatul SBU.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat crearea unei alianțe industriale pentru a crește producția de arme și a dezvolta o apărare mai modernă. Zelenski a făcut anunțul la un eveniment de la Kiev, denumit Forumul Industriilor de Apărare, despre care a spus că include reprezentanți ai industriei din Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Turcia, Suedia și Republica Cehă.
Pe 30 septembrie, Congresul american a blocat un nou ajutor pentru Ucraina, deși Casa Albă a susținut că Ucraina mai are nevoie de un ajutor estimat la 20,6 miliarde de dolari pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei.
Chiar și după ce Congresul a refuzat noile finanțări pentru războiul din Ucraina, Pentagonul a informat că încă mai are peste 5 miliarde de dolari rămase pentru a oferi arme și alte tipuri de asistență de securitate Kievului.
Pe 2 octombrie, Biden a organizat o convorbire cu liderii occidentali pe tema asistenței coordonate pentru Ucraina. La apel au fost incluși lideri din Canada, Italia, Japonia, Polonia, România, Marea Britanie, Franța, NATO, Comisia Europeană și Consiliul European. Participanții au discutat despre aprovizionarea Ucrainei cu muniție și arme necesare, consolidarea apărării sale aeriene și pregătirea pentru repararea infrastructurii energetice ucrainene în timpul iernii.
Pe 2 octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus miniștrilor de externe ai Uniunii Europene că victoria Ucrainei în războiul cu forțele ruse invadatoare depinde „direct” de cooperarea Kievului cu UE.
Având în vedere că UE va înregistra în acest an o creștere economică de doar 0,8%, iar Germania se așteaptă la o contracție economică, guvernele europene ar trebui să depună eforturi consistente ca să ofere suficientă asistență pentru a acoperi eventualele deficiențe din SUA. Oficialii UE au spus că propunerea lui Borrell privind un pachet militar de 21 de miliarde de dolari pe patru ani pentru Ucraina pare puțin probabil să fie aprobată. Guvernele UE par însă pregătite să își asume un angajament pentru anul viitor.
Pe 2 octombrie, guvernul SUA a transferat aproximativ 1,1 milioane de cartușe de 7,62 mm către Forțele Armate ucrainene. Guvernul a obținut proprietatea asupra acestor muniții pe 20 iulie 2023, prin cererile Departamentului de Justiție de confiscare civilă împotriva Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran.
Planul ambițios al Pentagonului de a accelera producția obuzelor de artilerie folosit în Ucraina depășește orice s-a văzut după al Doilea Război Mondial și prevede producerea obuzelor de 155 mm într-un ritm de 100.000 de bucăți pe lună, comparativ cu 28.000 în prezent.
Președintele slovac Zuzana Caputova a declarat pe 5 octombrie că este împotriva unui nou pachet de ajutor militar pentru Forțele Armate ucrainene care luptă împotriva agresiunii pe scară largă a Rusiei. Caputova a spus că rezultatele alegerilor parlamentare din Slovacia din weekendul trecut, în care partidul politicianului de stânga pro-rus Robert Fico s-a clasat pe primul loc, ar trebui respectate.
Spania a anunțat că va oferi Ucrainei șase noi lansatoare de rachete Hawk pentru a-și consolida apărarea după ce prim-ministrul Pedro Sánchez s-a întâlnit cu Zelenski la Granada, în marja summit-ului de securitate al UE la care au participat și mai mulți lideri ai fostelor state sovietice, precum Ucraina și Armenia.
Suedia va trimite Ucrainei un nou pachet de sprijin militar în valoare de 200 de milioane de dolari, constând în principal din muniție și piese de schimb pentru sistemele donate anterior, după cum a declarat ministrul Apărării Pal Jonson pe 6 octombrie.
După ce s-a întâlnit cu Zelenski la Granada, pe 5 octombrie, cancelarul Olaf Scholz a anunțat că Germania „va furniza un alt sistem de apărare antiaeriană Patriot pentru a ajuta la prevenirea atacurilor aeriene și cu drone în următoarele luni de iarnă”. Berlinul va trimite, de asemenea, un sistem suplimentar de apărare aeriană IRIS-T și mai mult de o duzină de tunuri antiaeriene Gepard.
În timp ce dronele de utilitate militară folosite de Rusia și Ucraina sunt produse de Iran și Turcia, dronele de consum ieftine care au devenit omniprezente în prima linie provin în mare parte din China, cel mai mare producător de astfel de dispozitive din lume. Astfel, China are o influență ascunsă în acest război purtat parțial cu astfel de sisteme de larg consum.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News