Sistemul rusesc de război electronic Polye-21 blochează proiectilele Excalibur M982 de 155 mm trase de ucrainenii

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Obuzele ghidate cu rază de acțiune extinsă M982 Excalibur de 155 mm, furnizate Ucrainei de catre SUA, sunt perturbate de sistemele de război radio-electronic Polye-21 ale Rusiei, potrivit unui raport Forbes. Tehnica de bruiaj folosită de ruși interferează cu semnalele GPS ale acestor obuze ghidate. 

După cum a remarcat Vikram Mittal, un analist militar american, conflictul dintre Ucraina și Rusia a adus numeroase progrese tehnologice. El subliniază în special modul în care aceste tehnologii au influențat semnificativ modul în care sunt folosite sistemele de artilerie pe câmpul de luptă.

Sistemul de război radio-electronic Polye-21 desfășurat de Rusia pe front a reușit să bruieze cu semnalele GPS folosite pentru a ghida proiectilele Excalibur, utilizate de armata ucraineană pentru a lovi poziţii ale forţelor ruse de ocupaţie. Drept urmare, bruierea semnalelor GPS fac ca aceste proiectile să-şi rateze ţinta.

De asemenea, după cum precizează Mittal, Ucraina are şi ea sisteme de război electronic care perturbă semnalele GPS, interferând astfel cu dronele rusești și cu armele ghidate cu precizie. Multe dintre acestea au fost oferite Ucrainei ca parte a asistenței militare externe.

În acest moment, războiul din Ucraina este în faza unui duel tehnologic în curs de desfășurare. Conform unui raport britanic publicat în luna mai, care făcea o evaluare a impactului sistemelor de război electronic în prima linie a frontului, preciza că forțele ruse eliminau aproape 10.000 de drone ucrainene în fiecare lună.

The Royal United Services Institute (RUSI) preciză că utilizarea pe scară largă a războiului electronic de către Rusia este o "componentă vitală" a tacticii lor și are un impact substanțial asupra dronelor ucrainene.

Potrivit raportului publicat de Royal United Services Institute, Rusia a poziționat strategic un sistem important de război electronic aproximativ la fiecare 6 mile de-a lungul unei linii de front de aproximativ 750 de mile a conflictului. Aceste sisteme, care au ca sarcină principală incapacitatea dronelor, sunt amplasate la aproximativ 4 mile de linia frontului, a detaliat raportul.

Datele provin de la trei ofițeri ucraineni anonimi care au fost intervievați în aprilie și măi, la începutul acestui an.

James Patton Rogers, profesor de studii militare și expert recunoscut în drone la University of Southern Denmark, a comentat amploarea nemaiîntâlnită până acum a utilizării dronelor în Ucraina, considerând-o "printre primele conflicte centrate pe drone la nivel mondial".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel