Sistemul Patriot donat Ucrainei e doar vârful aisbergului. „Secretul” ciudat al României când pe toate mitralierele trimise Ucrainei scrie „Cugir”

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)
EXCLUSIV
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)

România e singurul stat aliat care a băgat capul în nisip atunci când a venit vorba de ajutorul militar acordat Ucrainei, în pofida faptului că dimensiunea acestui ajutor nu e deloc de neglijat. 

Acest lucru s-a schimbat anul trecut când oficialii România au început să discute mult mai deschis despre dimensiunea ajutorului militar acordat Ucrainei, nu doar despre cel umanitar pe care l-au promovat intens de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

Punctul culminant a fost reprezentat de donația către Ucraina a unui sistem Patriot. Decizia s-a dovedit a fi una oportună pentru România. Ea a adus multe puncte României în interiorul Alianței, dar pe lângă aspectul diplomatico-politic, la fel de important e și cel tehnic. Asta pentru că sistemul pe care îl vom primi în schimbul celui donat e o versiune de ultimă generație a Patriot, mai performantă decât cea donată, iar o parte importantă din sistem va fi achitat prin fonduri nerambursabile strânse de aliați precum Norvegia sau Olanda.

Pe lângă Patriot, s-a vorbit mult și despre Centrul de pregătire pentru F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea unde deja sunt antrenați piloți ucraineni, precum și de programul de pregătire al militarilor ucraineni din Forțele Navale în a opera diferite ambarcațiuni donate de aliați, în țara noastră. 

Tot ajutorul militar acordat înaintea acestor momente a fost însă secretizat. 

CITEȘTE ȘI: Avem cifrele: Ce sumă uriașă primește România de la aliați pentru achiziția celei mai noi versiuni a Patriot. Sistemul îl va înlocui pe cel donat Ucrainei

 

Ciudatul „secret” al României. Lansatoare APR-40, blindate TAB-71 și mitraliere pe care scrie „Cugir”

 

2. Lansatorul... (lansatoar-romanesc-apr-40--filmat_-pe_frontul_din_ucraina-02_33213500.jpg)

Lansatorul de rachete românesc APR-40, aflat în serviciul Forțelor Armate ale Ucrainei. Imagine dintr-un reportaj realizat de postul ucrainean ArmyTV.

De-a lungul timpului au apărut numeroase imagini foto cu armament românesc pe front, dar de fiecare dată autoritățile au refuzat să comenteze.

Avem certitudinea că s-au trimis Ucrainei lansatoare APR-40, blindate românești TAB-71, obuze de 122 mm fabricate de Romarm sau mitraliere și muniție de la Cugir.

Toate sunt documentate cu imagini apărute de pe front. Inclusiv APR-40, care e de fapt versiunea românească a lansatorului sovietic BM-21 Grad.

Și totuși, de ce această discreție? A ajutat oare această politică?

Radu Hossu, corespondent de război prezent mult timp în zonele cele mai fierbinți ale frontului, a fost întrebat despre secretizarea acestui ajutor de către România, într-o ediție recentă a podcastului Obiectiv EuroAtlantic, realizat de Tudor Curtifan la DefenseRomania

Opinia acestuia e că de fapt secretizarea, care a fost oricum inutilă în contextul în care pe mitraliere și muniție scrie clar „Cugir”, a făcut mai multe deservicii României și s-a întors ca un efect de bumerang împotriva sa, fiind speculată de propagandă în războiul hibrid.

„S-a greșit cu această secretizare. Au fost aduse deservicii României. Sunt trimise APR-40, blindate TAB-71, mitraliere, gloanțe. Dar pentru numele lui Dumnezeu, sunt fotografiate toate și scrie „Cugir” pe ele”, a remarcat amuzat Radu Hossu, vorbind despre „secretizarea” ajutorului militar.

3. TAB-71M / ... (222_30153000.jpg)

TAB-71M / Twitter, Oryx

„Nu poți secretiza asemenea lucruri în ziua de azi, într-un război care e atât de transparent. Eu cred că în primul rând acest lucru a făcut rău imaginii României și moralului României și de fapt a ajutat Rusia în implementarea războiului informațional în România. Practic nu a existat o defensivă oficială în care să se spună asumat da, noi ajutăm Ucraina.

Să se fu ieșit și comunicat ferm că e în primul rând în interesul nostru să o facem. Mulți dintre politicienii noștri se ascund în spatele unei false moralități, dar puteau spune că da, e moral și principial să ajutăm un popor agresat care e victimă. Că e în interesul securității României să ajutăm militar Ucraina, în interesul securității Europei și a aliaților noștri. Dacă s-ar fi spus aceste lucruri în mod constant pe toate canalele de comunicare de la începutul războiului până acum, eu sunt convins că în acest moment războiul informațional al Rusiei ar fi avut mult mai puține șanse de câștig”, e de părere Radu Hossu.

CITEȘTE ȘI: De la superputere, la putere regională. Hossu: Dacă Rusia nu va ieși rapid din „cimitirul de tancuri” din Ucraina va fi depășită de Polonia la numărul de tancuri și obuziere

Puteți urmări mai jos integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic în care corespondentul de război Radu Hoss, povestește experiența pe front, inclusiv modul în care la Bahmut a ajuns la câțiva metri de Wagner Group și Evgheni Prigojin

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel