,,În special în domeniul apărării antiaeriene, unde în primul rând a fost solicitat ajutor, ne-am asigurat că sistemele moderne Iris-T nu au fost livrate unei alte țări, ci mai degrabă livrate Ucrainei. Acest lucru se va întâmpla în următoarele săptămâni", a declarat ministrul german de externe în cadrul unui briefing comun cu omologul său islandez la Berlin.
Anterior, Baerbock a declarat că Germania intenționează să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană IRIS-T la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie.
Ucraina se așteaptă să primească un total de 11 astfel de sisteme. În iunie, Ucraina a semnat un contract cu compania germană Diehl Defense pentru achiziționarea sistemelor de apărare antiaeriană IRIS-T SL. Valoarea contractului este de 178 milioane de euro, iar guvernul german va aloca bani pentru achiziție.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că sistemele de apărare aeriană IRIS-T promise "vor fi în curând" în Ucraina.
Anterior, Germania și Canada au convenit asupra unui nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, care include sisteme de apărare aeriană, sisteme de rachete și „tone” de muniție, a declarat cancelarul german Olaf Scholz la summitul Platformei Crimeea de la Kiev.
Anterior, mass-media germană a relatat că în ultimele zece săptămâni, guvernul german a ignorat cererile Ucrainei de a livra suplimentar arme. La sfârșitul lunii iulie, au apărut primele informaţii că Germania a început să furnizeze Ucrainei primele sisteme de apărare antiaeriană de tip Gepard.
Guvernul german a publicat anterior o listă de arme în curs de pregătire pentru a fi transferate în Ucraina - aceasta include, în special, 30 sisteme de apărare antiaeriană Gepard, sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T SLM și transportoare blindate M113.
Caracteristici ale sistemului de apărare antiaeriană IRIS-T
Sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM include o stație de control, un radar, mai multe lansatoare și vehicule de sprijin.
IRIS-T (Infra Red Imaging System) este o familie de sisteme de rachete antiaeriene tactice cu rază medie de acțiune.
Potrivit companiei dezvoltatoare, versiunea SLM (Surface Launched Medium Range) este una dintre cele mai avansate și a fost prezentată publicului internațional în 2014. Componentele sale - postul de comandă, radarul și lansatorul pentru opt rachete - sunt amplasate pe șasiul vehiculelor germane MAN, ceea ce conferă sistemului o mobilitate ridicată.
Rachetele ghidate pot doborî ținte aeriene - avioane, elicoptere și rachete - la distanțe de până la 40 de kilometri și altitudini de până la 20 de kilometri.
Focosul rachetei cântărește 87 kg, viteza sa de zbor este 3 Mach. Dacă ţinem cont de toate aceste caracteristici putem concluziona că sistemul german de apărare aeriană IRIS-T poate consolida apărarea antiaeriană pentru orașelor ucrainene care sunt vizate de rachetele balistice și de croazieră ale Federației Ruse.
Potrivit presei germane, IRIS-T SLM utilizează radare de ultimă generație și poate lovi diferite ținte care zboară în direcții diferite. La începutul anului 2022, compania Diehl Defence a anunțat că IRIS-T SLM a fost testat cu succes.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News