Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore din Polonia a primit rachete interceptoare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Construcția sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) în Polonia.
Construcția sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) în Polonia.

Agenția americană de apărare antirachetă (Missile Defense Agency - MDA) a anunțat, pe 21 iunie, că au fost atinse mai multe obiective importante, în ceea ce privește instalarea Sistemului de Armament Aegis (Aegis Weapon System) la Redzikowo, în Polonia.

În martie, sistemul a finalizat testarea primară de apărare antibalistică, iar în luna mai au fost puse în poziții operaționale patru stații radar fixe SPY-1D (V), precum și un radar de iluminare (radar de însoțire a țintelor) pentru sistemului de control al focului (Fire Control System - FCS).

Testarea s-a încheiat cu succes și a constat în trecerea sistemului de armament prin mai multe scenarii de întrebuințare în luptă, bazate pe metodele de control a angajării țintelor ”Engage on Remote” și ”Launch on Remote”.

În conceptul ”Launch on Remote”, racheta interceptoare este controlată și primește actualizările despre țintă de pe nava / instalația de lansare. Din decembrie 2018, rachetele interceptoare pot fi controlate și primi date actualizate despre ținte de la orice radar Aegis AN/SPY-1 sau AN/TYP-2, metoda de control fiind numită ”Engage on Remote”.

Toate locațiile terestre Aegis Ashore folosesc un sistem defensiv aproape identic cu cel utilizat pe navele Aegis ale Marinei SUA, adaptările specifice fiind făcute prin modificări software.

Sistemul Aegis Ashore folosește rachete interceptoare Standard Missile-3, care nu au focos exploziv, acestea interceptând și distrugând cinetic rachetele inamice, tehnica fiind numită hit-to-kill.

Ultima verigă în operaționalizarea facilității din Polonia este instalarea Aegis Ashore Deckhouse (structură similară punții navelor echipate cu sistemul de luptă Aegis). După finalizare, locația din Polonia va fi al doilea element al scutului terestru de apărare antirachetă din Europa, după cel de la Deveselu din România, și va marca încheierea fazei finale a programului de desfășurare în Europa a sistemului american de apărare antirachetă (European Phased Adaptive Approach - EPAA).

Marina americană se așteaptă ca locația din Polonia să devină operațională, cel mai devreme în 2022, se mai precizează în comunicatul de presă al agenției americane de apărare antirachetă (MDA).

Administrația Bush a intenționat să instaleze în Europa un sistem de apărare antirachetă similar celui desfășurat în Alaska și California, care era capabil să intercepteze rachetele balistice intercontinentale inamice în faza de mijloc a traiectoriei.

După opoziția vehementă a Rusiei, administrația Obama a anunțat că va instala în Europa un sistem antibalistic cu o rază mai mică de acțiune, programul fiind denumit EPAA. Cu toate acestea, noile evoluții în dezvoltarea rachetelor interceptoare SM-3, care pot fi echipate acum cu vehicul exoatmosferic de lovire (Exoatmospheric Kill Vehicle - EKV), au adus scutul din Europa aproape de performanțele de distanță ale celui din SUA. Pe 16 noiembrie 2020, o rachetă SM-3 Block IIA lansată de pe distrugătorul USS John Finn (DDG-113) a lovit în premieră o țintă, care simula o rachetă balistică intercontinentală.

În cadrul EPAA, Turcia găzduiește un radar la Kürecik, în România se află un site Aegis Ashore la baza aeriană Deveselu, în Germania un centru de comandă la baza aeriană Ramstein, iar în Polonia va funcționa un alt site Aegis Ashore la baza militară Redzikowo.

Faza 1 a EPAA, constând în radarul din Turcia, centrul de comandă din Germania și desfășurarea navelor Aegis cu capabilități de apărare antibalistică (BMD) de către US Navy, este operațională din 2012.

În mai 2016, NATO a declarat operațional site-ul Aegis Ashore din România ca parte a fazei 2 a EPAA. La summitul NATO din iulie 2016 de la Varșovia, Alianța a declarat operațională capacitatea inițială a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. 

În faza 3 a EPAA are loc implementarea sistemului Aegis Ashore în Polonia, care trebuia să devină operațional încă din 2018, dar datorită problemelor de performanță ale contractorilor și pandemiei COVID-19, va fi finalizat cel mai devreme în 2022.

Contractul pentru construirea complexului de apărare antibalistică din Redzikowo are o valoare de 182 milioane dolari.

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel