Sistemul american THAAD ar putea fi dislocat în Israel. Bateria antiaeriană cu rază foarte lungă de acțiune vizează rachetele balistice iraniene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
THAAD / Sursa: U.S. Indo-Pacific Command News
THAAD / Sursa: U.S. Indo-Pacific Command News

Statele Unite vor trimite sistemul de apărare aeriană THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Israel pentru a consolida capacitățile de interceptare în cazul unui atac cu rachete balistice iraniene, a informat JPost, sâmbătă seara.

Decizia SUA de a opera pe teritoriul israelian sistemul de apărare aeriană THAAD vine în contextul în care Pentagonul anticipează că Iranul va răspunde cu rachete balistice la viitoarele represalii ale Israelului asupra Iranului, arată JPost.

Potrivit raportului, o astfel de decizie ar determina SUA să staționeze soldați americani în Israel pentru a opera sistemul THAAD.

Totuși, decizia finală nu a fost încă luată. Un oficial american a declarat pentru The Times of Israel că administrația  Biden are în vedere transferul sistemelor de apărare aeriană Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) în Israel, dar adaugă că încă nu a fost luată o decizie.

SUA au o gamă largă de sisteme de apărare antirachetă dispuse în Orientul Mijlociu și Europa, inclusiv sisteme Patriot.

Oficialii discută de luni de zile ce tipuri de sisteme de apărare aeriană să fie implementate în regiune și unde să le pună. Orice mutare a unui THAAD în Israel ar implica desfășurarea de soldați pentru a opera sistemul complex.

În urmă cu un an, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a ordonat desfășurarea, în locații din Orientul Mijlociu, a unei baterii THAAD și a unor batalioane Patriot suplimentare,  pentru a spori protecția forțelor americane și pentru a ajuta la apărarea Israelului.

Potrivit unui raport din aprilie al Congressional Research Service, armata SUA are șapte baterii THAAD. În general, fiecare constă din șase lansatoare montate pe camioane, 48 de interceptoare, echipamente radio și radar și necesită 95 de soldați pentru a funcționa.

Sistemul THAAD este considerat nivelul intermediar al apărării antirachete balistice din SUA și este un sistem mobil care lansează un interceptor ”hit-to-kill” capabil să învingă lovească direct rachetele balistice în interiorul și în afara atmosferei.

THAAD face parte din arhitectura stratificată, construită de SUA împotriva unor amenințări precum rachetele balistice sau rachetele intercontinentale. Este considerat un sistem complementar cu Patriot (destinat să intercepteze rachetele balistice de rază mai mică decât THAAD), sistemul Aegis (care poate lovi rachete la altitudini foarte mari, în spațiu) și pentru sistemul Ground-based Midcourse Defense - GMD (împotriva rachetelor balistice intercontinentale - ICBM).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel