Sistemul similar cu cel de la Deveselu, folosit în premieră în luptă. Interceptoarele SM-3 din sistemul Aegis au doborât rachetele balistice iraniene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă SM-3 din sistemul Aegis, lansată de pe USS Lake Erie / US Navy
Rachetă SM-3 din sistemul Aegis, lansată de pe USS Lake Erie / US Navy

Avem confirmarea că sistemul Aegis Ashore, instalat în România și Polonia, e capabil să neutralizeze rachete balistice iraniene, acesta fiind și scopul inițial pentru care Scutul de la Deveselul a fost operaționalizat.

Marina SUA a folosit pentru prima dată racheta RIM-161 Standard 3 (SM-3) într-o situație de luptă, a anunțat Institutul Naval al SUA, informație confirmată luni de doi oficiali din domeniul apărării.

Acestea sunt rachete destinate interceptării rachetelor balistice și au fost folosite pentru a doborî rachetele/rachetele balistice lansate de Iran în noaptea de sâmbătă spre duminică, ca parte a atacului său asupra Israelului.

Interceptorii SM-3 au fost lansați de două distrugătoare din clasa Arleigh Burke - USS Arleigh Burke (DDG-51) și USS Carney (DDG-64).

Cele două nave au lansat între patru și șapte rachete SM-3 pentru a intercepta rachete balistice iraniene îndreptate spre Israel. Potrivit primelor rapoarte ale presei americane (CNN și Fox News), USS Arleigh Burke a doborât o rachetă balistică iraniană, în timp ce USS Carney a „doborât” cel puțin trei dintre ele.

Atât Carney, cât și Arleigh Burke au lansat rachetele din zona de est a Mediteranei, radarul SPY-1D jucând un rol cheie.

 

SM-3 acționează și în afara atmosferei Pământului

 

Interceptorii SM-3, care conform datelor din bugetul de apărare al SUA costă aproape 12 milioane de dolari bucata, distrug rachetele balistice în afara atmosferei Pământului sau la marginea acesteia.

Mai mult, raza de acțiune a armei este atât de mare încât poate distruge rachetele balistice intercontinentale, potrivit portalului militar specializat The War Zone, care a fost primul care a speculat cu privire la posibilitatea ca armata SUA să folosească rachete SM-3 în apărarea Israelului.

Rachetele SM-3 funcționează astfel încât, după lansarea unei rachete în trei trepte cu combustibil solid, racheta EKV (Exoatmospheric Kill Vehicle) este adusă la marginea atmosferei Pământului, după care lovește o rachetă balistică care se află la acel moment aproape de apogeul traiectoriei sale.

Breaking Defense scria că varianta Block 1A/B a rachetei atinge o viteză de până la Mach 8,8 (are o rază de  900 – 1200 km), iar Block IIA ar ajunge la Mach 13,3 (cu o rază de acțiune de 1,200 km).

Chiar faptul că rachetele SM-3 au fost folosite pentru prima dată într-o situație de luptă indică faptul că iranienii au folosit în atac rachete balistice cu o rază de acțiune de până la 3.000 de kilometri, potrivit analistului Chris Carlson, conform raportului Institutul Naval al SUA.

 

Sistemul Aegis Ashore din România

Aegis Ashore din România / US Navy

Aegis Ashore - varianta terestră a sistemului Aegis - a fost operaționalizată în SUA, Romania (Deveselu) și  Polonia (Redzikowo). Scutul de la Deveselu a fost inaugurat acum 8 ani, în timp ce Polonia este acoperită de Aegis începând de anul trecut.

Așa cum nota și DefenseRomania anul trecut, potrivit unor documente de la Pentagon, SUA vor îmbunătăți substanțial capacitatea scutului de la Deveselu prin înlocuirea rachetelor cu unele de ultimă generație, capabile să neutralizeze mai multe tipuri de muniție. Totodată, sistemul de senzori de detecție ai radarului vor fi îmbunătățiți.

Potrivit informațiilor publice, sistemul Aegis Ashore de la Deveselu e format dintr-un radar antibalistic și are 24 de rachete interceptoare SM-3 Block IB.

Scutul e pur defensiv în pofida faptului că Rusia a acuzat de mai multe ori SUA de instalarea unor facilități ofensive în România, capabile să lovească Moscova.

SUA au operaționalizat un scut similar în Polonia, unde se află amplasat un al doilea sistem Aegis Ashore din Flancul Estic al NATO.

În perspectiva unor amenințări mai complexe, precum atacurile realizate de ruși asupra Ucraina, SUA se mișcă rapid în direcția integrării rachetelor PAC-3 MSE din sistemul Patriot pe sistemul naval de luptă Aegis.

În prezent, pe lângă SUA, rachetele SM-3, în varianta navală, sunt folosite de Japonia și Coreea de Sud.

Când vine vorba de varianta navală a sistemului, acestea sunt folosite îndeosebi de Marina SUA de către distrugătoarele din clasa Arleigh Burke și crucișătoarele din clasa Ticonderoga.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel