Sistemele rusești de război electronic devin o problemă greu de gestionat pentru NATO

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit site-ului francez Atlantico, în luna februarie 2021, s-au amplificat tensiunile existente între NATO și Rusia. 

Astfel, părțile au făcut un schimb de declarații dure, în care a fost menționat de mai multe ori cuvântul “război”. Acest lucru nu poate decât să provoace îngrijorare, în special pe fondul tensiunilor existente și a conflictelor regionale.

După cum au remarcat jurnaliștii francezi, în astfel de momente dificile, când criminalitatea organizată și terorismul se extind, liderii europeni și opinia publică au momente de derută. Europenii cred cu tărie că Rusia dispune de niște tancuri ruginite și de rachete nucleare în hangare dărăpănate. Cu toate acestea, analiștii militari au remarcat în ultimii 10 ani o imagine îmbunătățită a armatei ruse.

“Orbirea strategică” poate duce la multe catastrofe, așa încât, arsenalul rusesc trebuie examinat mult mai atent. Acesta este mai performant decât pare la prima vedere. Rușii au reușit să dezvolte sisteme de război electronic, dispunând de zeci de tipuri de astfel de complexe. Acestea devin deja o problemă greu de gestionat pentru NATO.

Utilizarea mijloacelor de război electronic înseamnă, practic, “paralizarea electronică a adversarului”. Siria reprezintă un exemplu ilustrativ și, în același timp, un teren demonstrativ pentru capabilitățile rusești. Armata rusă a dislocat în zonă o cantitate impresionantă de sisteme de război electronic de tip Krasukha-4. Cu acestea a fost formată “o cupolă” peste baza aeriană din Khmeimim, cu o rază de 300 de kilometri, în interiorul căreia nu pot să funcționeze o serie de mijloace ale războiului modern utilizate în mod activ de către Occident, precum radare, sisteme de comunicații prin satelit, canale pentru conducerea dronelor, comunicații celulare, aparatură radio de înaltă frecvență, Wi-Fi și altele.

Rușii au saturat literalmente Siria cu mijloacele lor de război electronic. Aceștia au adus pe teritoriul sirian complexe Moscova-4, Borisoglebsk-2, Svet-KU, Rtut-BM, Infauna, Avtobaza-M, etc. Acestea împiedică vizualizarea decolărilor și aterizărilor avioanelor, precum și a lansărilor de rachete. Drept urmare, este foarte dificil pentru NATO să acționeze în zonă.

“Înainte de toate acestea, americanii au comunicat absolut calm, fără interferențe, cu militanții sirieni, informându-i despre mișcările de trupe guvernamentale. Acum, au devenit surzi, orbi și muți”, mai precizează Atlantico.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel