Sistemele rusești Pantsir-S au început să folosească elemente de inteligență artificială

Ionel Copcea |
Data publicării:

Complexele rusești de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S au fost dotate cu un sistem automatizat de conducere. Acesta este capabil să descopere, să clasifice și să lovească țintele aeriene, fără implicarea operatorului.

Algoritmii dezvoltați stabilesc instantaneu importanța obiectelor aeriene și ordinea distrugerii acestora, în funcție de pericolul pe care îl prezintă. Potrivit experților, noile posibilități ale complexului contribuie la creșterea eficienței acestuia, precum și la economisirea de rachete costisitoare. 

 

Despre complexele Pantsir-S

 

Surse aparținând Ministerului rus al Apărării și Complexului Militar-Industrial au declarat pentru cotidianul Izvestia că divizioanele și bateriile de complexe antiaeriene Pantsir-S au primit în acest fel posibilitatea de a funcționa în regim complet autonom. Noul sistem automatizat de control este desemnat în documente ca „având elemente de inteligență artificială”. Software-ul său ține cont de situația tactică, de localizarea țintelor, de gradul de pericol al acestora, de alți parametri și selectează tactica optimă pentru respingerea atacului.

Sistemul a fost dezvoltat în mod special pentru apărarea împotriva oricăror mijloace aeriene de distrugere, de la drone kamikaze până la rachete balistice și de croazieră.

Complexele de rachete și artilerie antiaeriană aflate în prezent în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse sunt considerate sisteme cu rază scurtă de acțiune. Mașinile de luptă ale acestuia pot să acționeze atât în mod autonom, cât și în compunerea bateriilor și divizioanelor. Fiecare dintre ele este capabilă să descopere ținte la o distanță de 40 de kilometri. Bătaia rachetelor antiaeriene este de 20 de kilometri în distanță și 15 kilometri în altitudine. Pentru autoapărare, ca mijloc de ultimă intervenție, complexul este echipat cu o pușcă dublă 2A38M, cu calibrul de 30 de milimetri, capabilă să distrugă atât ținte aeriene, cât și terestre.

 

Apărarea antiaeriană mobilă

 

După cum a informat anterior cotidianul Izvestia, în cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse a început formarea unor regimente ale rezervei mobile de apărare antiaeriană, dotate cu complexe Pantsir. Unul dintre acestea a fost deja dislocat în Regiunea Moscova. În anul 2020, este planificată înființarea unor unități similare în Extremul Orient și în Siberia. Acestea trebuie să fie desfășurate rapid în zona unui obiectiv aflat sub amenințare și să îl protejeze împotriva atacurilor masive cu armamente de mare precizie.

Regimentele pot să acționeze ca un întreg sau ca subunități separate, care să protejeze mai multe obiective simultan. În dotarea acestora, pe lângă complexele Pantsir, pot fi incluse și alte mijloace de apărare antiaeriană precum instalațiile antiaeriene autopropulsate Shilka sau complexele Strela-10.

În curs de dezvoltare se află și versiunea Pantsir-SV a complexului, care este destinată pentru dotarea unităților Forțelor Terestre și acoperirea obiectivelor acestora. Pentru noile mașini de luptă sunt dezvoltate radare și rachete moderne. Ca urmare a acestui fapt, raza de acțiune a complexului crește de la 20 la 40 de kilometri.

De asemenea, întrebuințarea de aparatură modernă de comunicații permite regimentului să lucreze într-o rețea unică, chiar dacă subunitățile sale sunt dispersate la zeci de kilometri una de cealaltă.  

 

Mijloc de protecție a sistemelor de rachete antiaeriene S-400

 

În prezent, în cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, majoritatea complexelor Pantsir sunt folosite pentru acoperirea complexelor de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune S-400 Triumf. Fiecare divizion de rachete antiaeriene de acest tip este însoțit de o baterie de complexe Pantsir, cu rază scurtă de acțiune. Acestea trebuie să respingă atacurile mijloacelor de distrugere de mare precizie și a rachetelor antiradiolocație și să doboare elicopterele și dronele de mici dimensiuni, care amenință sistemele S-400. Folosind puștile de mare viteză, complexele pot să asigure și protecția împotriva atacurilor terestre ale adversarului.

Punctele de comandă ale bateriei de complexe Pantsir pot fi incluse într-o rețea unică de conducere cu cele ale sistemelor S-400 și pot primi informații de la radarele acestora. Astfel, complexele Pantsir se pot conecta la activitatea S-400 și pot participa la respingerea atacurilor masive, sub controlul unificat al sistemelor automatizate de conducere de apărare aeriană.

 

Experiența străină

 

Complexele de rachete și artilerie antiaeriană au participat la operația din Siria încă de la începutul acesteia, asigurând apărarea bazelor militare ruse și a sistemelor S-400. Datorită sistemului integrat de apărare antiaeriană, dronele de atac ale teroriștilor nu au reușit să lovească obiectivele protejate. Potrivit dezvoltatorilor, în conflictul din Siria și în alte conflicte armate moderne, complexele Pantsir au doborât aproximativ 100 de drone, precum și câteva zeci de rachete nedirijate.

Anul trecut, complexele Pantsir, împreună cu complexe S-400, au fost dislocate pentru prima dată în Europa. Acestea au fost dispuse pe aerodromul Batajnica din Serbia, pestru participarea la exercițiul Scutul Slav-2019. După cum au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării, complexele au îndeplinit misiuni de descoperire, escortare, clasificare și distrugere a țintelor aeriene ale adversarului convențional, în comun cu mijloacele de apărare antiaeriană ale statului gazdă.

 

Comentariul autorului: În ultima perioadă, mai multe complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir au fost capturate sau distruse în Siria și Libia, în special, prin utilizarea de drone turcești. Însă, trebuie precizat faptul că acestea nu erau folosite de militari ruși, ci de forțe siriene sau libiene. Distrugerea lor a fost posibilă nu din cauza performanțelor slabe ale complexelor, ci ca urmare a deservirii sau întrebuințării defectuoase a acestora.

Complexele întrebuințate în cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse s-au dovedit fiabile și sunt pe cale să devină un mijloc modern de apărare antiaeriană, utilizat, în special, împotriva dronelor. În baza lecțiilor învățate în cadrul operației din Siria, acestea sunt actualizate și perfecționate permanent de către dezvoltator. Un exemplu în acest sens îl reprezintă chiar dotarea lor cu elemente de inteligență artificială.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel