Sistemele radar de ultimă generație GM 200 aflate și în oferta pentru România ar putea „trece” Prutul și în R. Moldova

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Radar Ground Master (GM) 200, prezentat de Thales la Eurosatroy 2022. Sursă foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
Radar Ground Master (GM) 200, prezentat de Thales la Eurosatroy 2022. Sursă foto: DefenseRomania

Agresiunea continuă a Federației Ruse asupra Ucrainei, din 24 februarie 2022 încoace, a arătat și vulnerabilitatea statelor din regiune care nu se află sub umbrela de securitate a NATO. Un astfel de exemplu e Republica Moldova, stat supus unui intens atac hibrid din partea Rusiei, de mai bine de trei decenii.

În ultimul an de război total al Rusiei în Ucraina, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost violat de mai multe ori cu bună știință de către forțele armate ale Rusiei. Mai multe rachete ruse au traversat ilegal spațiul aerian al Moldovei cu „destinația” Ucraina. De cel puțin două ori, componente ale acestor rachete au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.

Din fericire nu au fost înregistrate victime, însă modul în care Moscova se raportează la relațiile cu statele din regiune supuse presiunii ruse este elocvent.

Nu în ultimul rând, în tentativa de a destabiliza R. Moldova și a întrerupe parcursul pro-european de pe celălalt mal al Prutului, Federația Rusă finanțează masiv forțele politice anti-europene și protestele din capitala țării. Chișinău, cu ajutorul aliaților europeni, inclusiv cu ajutorul României, a reușit să reziste acestor atacuri hibride care includ și șantajul energetic. Mai mult, serviciile de informații din R. Moldova au avut capacitatea de a dejuca o tentativă de lovitură de stat.

 

Radarul GM 200 de ultimă generație ar putea „trece” Prutul și în R. Moldova. Sistemele de radar se află și pe „masa” României

 

2. Radar GM 2... (radar_gm_200_thales_04478700.jpg)

Radar GM 200 Thales

Ca urmare a agresiunii continue a Rusiei, R. Moldova a demarat un program de modernizare a Armatei Naționale, fără să încalce statutul constituțional privind neutralitatea, statut impus în anii 1990 de către Moscova. Și care, de-a lungul timpului, nu a ajutat nici Georgia sau Ucraina.

E important de subliniat faptul că R. Moldova nu se înarmează, ci se modernizează.

În cadrul acestui program de modernizare, inclusiv prin implicarea României, prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova co-prezidată de România, Armata Națională a R. Moldova a primit transportoare blindate Piranha 3 din Germania. E vorba de 19 transportoare care vor fi donate Moldovei, 

CITEȘTE ȘI: Piranha 3 e doar vârful aisbergului. Implicarea României în reforma Armatei moldovene - un proces complex. Chișinăul salută sprijinul României

În prezent se poartă negocieri cu privire la înzestrarea R. Moldova cu un sistem modern de radar de ultimă generație. Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, în cursul săptămânii trecute, a confirmat la TVR Moldova că există discuții avansate pentru un sistem radar.

Potrivit surselor DefenseRomania din industria de apărare, e vorba de sistemul radar GM 200, produs de gigantul francez Thales.

 

Radarele GM 200 ar putea intra și în dotarea Armatei României 

 

Ground Master (GM) 200 este propus României în programul SHORAD/VSHORAD. Acesta din urmă constă în înzestrarea cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune.

Programul vizează achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD - VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a nouă sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.

GM 200 are o autonomie de peste 24 de ore, rază medie de acțiune și poate fi operat de doi militari.

În versiune maritimă radarul poate identifica inclusiv nave rapide mici.

Radarul poate identifica inclusiv drone și e combat proven în Orientul Mijlociu unde a trecut testul reprezentat de pericolul generat de sistemele UAV și rachetele de croazieră.

Thales precizează că marele anvantaj al GM 200 e că deși pe piață există numeroase sisteme radar care pot detecta la o rază mare de acțiune, acestea au probleme în detectarea dronelor mici și a rachetelor rapide, ceea ce reprezintă o componentă esențială a sistemelor de apărare.

CITEȘTE ȘI: Armata română ar putea fi înzestrată cu radare de ultimă generație GM 200. Thales propune inclusiv producerea de componente în România

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel