Sistemele KP-SAM Chiron de tip MANPAD au intrat în dotarea Armatei României. S-a „spart gheața” pentru armament coreean: Urmează K9?

Sistem MANPAD KP-SAM Chiron. Photo source: LIG Nex1
Sistem MANPAD KP-SAM Chiron. Photo source: LIG Nex1

Săptămâna trecută au intrat în dotarea Armatei României primele sisteme MANPAD (portabile) de tip KP-SAM Chiron. Acestea au fost livrate din Coreea de Sud.

Un anunț scurt al Diviziei 2 Infanterie Getica precizează că „în această săptămână au sosit în țară primele sisteme de rachete antiaeriene CHIRON din Coreea de Sud”.

„Tehnica a fost verificată și recepționată de militarii craioveni din cadrul structurii subordonate Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Forțele Terestre dispun, din acest moment, de încă un sistem antiaerian modern care să contribuie la securizarea spațiului aerian românesc”, anunță Divizia 2 Infanterie Getica.

Foto: Alexandru Piscureanu, Divizia 2 Infanterie Getica

1. Foto: Alex... (chiron_30365400.jpg)

 

2. Foto: Alex... (chiron-manpad_09504200.jpg)

 

3. Foto: Alex... (chiron-lansator_50464400.jpg)

 

4. Foto: Alex... (chiron--lansator_65018700.jpg)

 

5. Foto: Alex... (coreea_37394600.jpg)

 

Chiron „sparge gheața” armamentului coreean. Așteptăm semnarea contractului pentru obuziere K9 Thunder

 

Chiron e produs de compania coreeană LIG Nex1 și are la bază sistemul Mistral al MBDA, sisteme care se află și în dotarea Armatei Coreene și care au jucat un rol esențial pentru industria de apărare din Coreea în ceea ce privește dezvoltarea Chiron. De precizat că o licitație pentru achiziția de sisteme MANPAD în care mai rămăsese doar MBDA cu sisteme Mistral a fost anulată de MApN în vara lui 2023 pe motiv că oferta era incompatibilă cu prevederile solicitate.

Contractul pentru achiziția de sisteme Chiron a fost semnat prin încredințare directă G2G (guvern la guvern) și nu prin licitație. 

România a achiziționat 54 de sisteme MANPAD Chiron. Sistemele portabile MANPAD (Man-Portable Air-Defence Systems) sunt sisteme de armament antiaeriene ușoare, concepute pentru a proteja militarii și tehnica de pe câmpul de luptă, în fața atacurilor aeronavelor, dronelor sau elicopterelor. 

Sistemele de tip MANPAD au jucat un rol esențial în respingerea ocupantului rus în prima etapă a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Achiziția de Chiron „sparge gheața” tehnicii din Coreea. Ne așteptăm ca în perioada imediat următoare să fie semnat contractul și pentru obuziere K9 Thunder cu gigantul coreean Hanwha. Amintim că recent ministrul Apărării Angel Tîlvăr a confirmat că desemnarea  „Tunetului românesc” K9 și a Hanwha Aerospace ca marii câștigători în achiziția României de obuziere autopropulsate de 155 mm.

Vor fi achiziționate 54 de obuziere iar Hanwha va colabora pentru offset cu industria de apărare din România.

Coreenii sunt interesați totodată și de implicarea industriei din România pentru a produce mașina de luptă a infanteriei Redback, soluție propusătot de Hanwha.

CITEȘTE ȘI: Mașina de luptă Redback „made in Romania”? Peste 20 de companii românești au discutat despre transfer de tehnologie și producție locală

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel