Astfel, în urma atacului militarilor ucraineni, au fost distruse cinci sisteme de artilerie autopropulsate Msta-S (patru au fost de-a dreptul făcute bucăți, iar cel de-al cincilea a fost serios avariat), precum și două camioane cu muniție ale forţelor ruse de ocupaţie.
Jurnalistul Iuri Butusov a ţinut să precizeze că sistemele ruseşti de artilerie au fost distruse, cel mai probabil, cu ajutorul sisteme de rachete M142 HIMARS cu rachete GMLRS, judecat după preciza cu care au fost lovite obuzierele Msta-S.
În contextul acestei știri, merită să acordăm atenție următoarelor aspecte. În primul rând, este vorba de distrugerea a cinci sisteme de artilerie autopropulsate într-un singur loc, ceea ce este destul de rar întâlnit într-un război.
Butusov a remarcat că a fost pentru prima dată când un număr atât de mare de piese de artilerie a fost distrus de o singură lovitură precisă.
Al doilea aspect care decurge din primul este că armata rusă nu a învățat să-și disperseze artileria - în materialul video se poate observa că ruşii au vrut să-și "ascundă" sistemele de artilerie autopropulsate, dar le-au plasat aproape unul lângă altul.
Novolyubivka in Luhansk region, uncle HIMARS came to visit and destroyed a battery of five Russian 2S19 MSTA-S self-propelled guns pic.twitter.com/IRp5Sx4Da6
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) October 31, 2022
Trebuie precizat şi ca Forțele Armate Ucrainene au distrus în urma acestui atac sisteme de artilerie autopropulsate modernizate Msta-SM2 - este pentru prima dată când acest tip de sisteme de artilerie autopropulsate a fost distrus pe câmpul de luptă.
Anterior, Forțele Armate Ucrainene au capturat de la ruşi cea mai nou versiune a obuzierului autopropulsat 2S19-SM2 (în total, forţele ruse de ocupaţie au pierdut 17 astfel de sisteme, dintre care 4 au fost distruse, altul a fost avariat, iar restul sunt trofee de război).
Obuzierul autopropulsat 2S19 Msta-S a intrat în serviciul armatei sovietice în 1989. În prezent, se află în serviciul forţelor armate din Rusia, Azerbaidjan, Belarus, Etiopia, Georgia, Ucraina și Venezuela. Până în 2020, armata rusă a operat aproximativ 470 de astfel de sisteme de artilerie, plus alte 270 au fost păstrate în depozite.
Obuzierul 2S19 Msta-S dispune de un tun 152 mm/L47, care este similar cu cel utilizat de obuzierul remorcat 2A65 Msta-B. Obuzierul este dotat cu un încărcător semiautomat. Tunul poate fi încărcat în orice unghi. Viteza maximă de tragere este de 7-8 obuze pe minut. Msta-S este compatibil cu toate proiectilele standard de 152 mm utilizate de tunul remorcat D-20 și de obuzierul autopropulsat 2S3 Akatsia.
2S19 poate trage o gamă largă de muniții, inclusiv proiectile HE-FRAG standard și asistate de rachetă. Distanța maximă de tragere este de 24,7 km cu obuzul HE-FRAG standard și de 28,9 km cu obuzul asistat de rachetă.
În comparaţie cu sistemele de artilerie occidentale, obuzierul Msta-S nu este deosebit de precisă. Proiectilele trase de acesta lovesc solul la aproximativ 150 de metri distanţă de ținta desemnată. Astfel, militarii ruşi trebuie să tragă de mai multe ori consecutiv pentru a lovi ținta. Acest lucru a fost considerat acceptabil de către sovietici. Deși majoritatea sistemelor de artilerie occidentale de 155 mm erau mult mai precise. În cazul în care tunul are un grad mare de uzură, obuzele tras de Msta-S lovesc solul chiar şi la o distanță de 500 de metri de țintă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News