Sistemele Gepard ale României nu au doborât dronele rusești deasupra Ucrainei. MApN, reacție după o dezinformare masivă preluată internațional

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Publicația poloneză Visegrad 24 a intrat într-un „breaking news” pe Twitter, precizând că dronele ruse de tip Shahed, achiziționate din Iran, ar fi fost doborâte de sisteme antiaeriene românești Gepard. Avem și o reacție promptă a Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Informația a apărut pe contul de Twitter al Visegrad 24, fiind preluată masiv de mai multe site-uri internaționale, dar și din România. Menționăm că DefenseRomania a preferat să aștepte o poziție oficială înainte de a publica un asemenea scenariu, fie el și o opinie a unei publicații externe, în contextul gravității celor afirmate.

Cei de la Visegrad 24 anunță, cu „breaking news”, că e prima oară când un stat NATO doboară drone rusești în spațiul aerian al Ucrainei. Informația e aruncată publicului în contextul rămășițelor de drone care au căzut pe teritoriul românesc, în urma atacurilor intense ale ocupantului la Gurile Dunării, la doar sute de metri de granița României.

Publicația în cauză merge și mai departe și susține că sisteme Gepard românești au fost folosite în doborârea dronelor ruse.

 

 

Ministerul Apărării (MApN) face lumină: E vorba de dezinformare, Armata României nu a doborât drone rusești în Ucraina

 

Prin portalul Inforadar, un portal activ pe care MApN îl folosește pentru a combate dezinformarea, Armata anunță că ceea ce a prezentat Visegrad 24 e fals.

Vă semnalăm o serie de informații false vehiculate în platforma X (fostă Twitter), dar și în alte rețele sociale, care pretind că România ar fost vizată de atacurile cu drone ale Federației Ruse executate în ultimele zile și că mijloacele de apărare antiaeriană ale Armatei României dislocate la frontieră ar fi executat foc asupra acestora.

Aceste așa-zise ”informații” nu au niciun fundament real.

Atacurile executate de Federația Rusă au vizat infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre și nu obiective de pe teritoriul României, iar forțele și mijloacele Ministerului Apărării Naționale dispuse în zona frontierei cu Ucraina nu au executat, în nicio astfel de situație, foc asupra mijloacelor de atac ale Federației Ruse.

2. Complex an... (complexe-antiaeriene-gepard_84076100.jpg)

Complex antiaerian Gepard. Foto: MApN

Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.

În fiecare dintre situațiile în care dronele Federației Ruse au atacat obiectivele de pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naționale a intensificat măsurile de monitorizare și supraveghere a spațiului aerian național cu forțele și mijloacele aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană. 

MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Cu privire la ultimele evenimente, un purtător de cuvânt al NATO a declarat că nu există niciun indiciu privind un atac intenționat asupra teritoriului Alianței”, arată MApN.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel