Amintim că solicitările Ucrianei de a primit și rachete ATACMS cu rază de 300 de kilometri au fost refuzate în permanență de către Statele Unite ale Americii.
Americanii și-au motivat decizia prin evitarea escaladării războiului, în contextul în care Washingtonul se teme că Ucraina ar putea folosi rachetele americane pentru a lovi ținte de pe teritoriul Federației Ruse.
Pentagonul a livrat în schimb rachete cu rază de 80 de kilometri.
Rachete Grom-2 cu rază de 500 kilometri, asul din mânecă al Ucrainei?
Sistem de rachete operativ-tactice ucrainean de tip Grom-2
Generalul (r.) Dan Grecu a adus în discuție un subiect interesant: Complexele de rachete operativ-tactice Grom-2 pe care ucrainenii le-au produs și care au o rază de acțiune egală sau chiar mai mare decât ATACMS.
Fie ucrainenii păstrează rachetele ca un as în mânecă, numărul lor fiind limitat, fie ele nu mai există. Cât despre capacitățile de producție sunt semne de întrebare în contextul în care ocupantul a lovit în prima fază a invaziei fabricile ucrainene.
„Ucraina deține sistemele de rachete operativ-tactice Grom-2 pe care nimeni nu le pomenește. Sistemele dețin rachete tactice, dar pe care le-au îmbunătățit, varianta de export e de 250 kilometri, dar există și versiune de 500 kilometri care probabil a fost păstrată pentru ei. Nu au fost multe informații privind folosirea lor asupra pozițiilor ruse. E posibil ca Ucraina să fi folosit Grom-2 în atacul de la Sevastopol (n.r. - Crimeea) pentru că raza lor e mai mare decât rachetele HIMARS pe care le-au predat americanii.
Presa din Ucraina speculează că forțele armate au păstrat rachete Grom-2 cu rază de 500 kilometri pe care le produc ei, dar e un mare semn de întrebare. La începutul invaziei rușii au lovit fabricile de producție în prima etapă a războiului”, a precizat generalul (r.) Grecu într-un dialog purtat cu DefenseRomania, adăugând că „una din explicațiile obiectivului rus de a ocupa Harkovul nu e doar că e al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, dar acolo se afla cea mai mare fabrică de blindate și una din cele mai mari din fosta URSS”.
„Azi rușii operează cu blindate fabricate la Harkov”, a conchis acesta.
A folosit Ucraina rachete Grom-2 în cele 15 luni de război?
Sistem de rachete operativ-tactice ucrainean de tip Grom-2
În ceea ce privește Grom-2, distanța maximă de lansare declarată a rachetei complexului este de 500 de kilometri, așa că atunci când este lansată din Regiunea Odesa aceasta ar putea ajunge în Crimeea. Focosul său cântărește 480 de kilograme și este capabil să formeze o pâlnie cu adâncimea de cinci metri.
Întreprinderile de apărare ucrainene au lucrat activ la crearea propriilor arme începând din 2014. Astfel, înainte de începerea invaziei ruse, au fost create lansatoarele multiple de proiectile reactive Vilkha și sistemele de rachete operativ-tactice Grom-2.
În martie anul acesta experții militari ruși au semnalat faptul că atacul asupra Crimeei a fost efectuat cu un complex operativ-tactic de rachete Grom-2 aparținând armatei ucrainene. O confirmare indirectă a acestui lucru, a fost oferită și pe canalul de Telegram Rybar, care a remarcat că la locul căderii proiectilului s-a format un crater uriaș sub formă de pâlnie, cu o adâncime de aproximativ cinci metri.
Zvonuri cu privire la utilizarea Grom-2 au mai existat în presa rusă și în toamna anului trecut.
Până în prezent informațiile nu s-au confirmat oficial.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News