Potrivit unor surse rusești, acest lucru a fost confirmat și pe 30.05.2024, atunci când ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, și omologul său german, Boris Pistorius, au vizitat un teren de antrenament al Forțelor Armate ale Ucrainei, unde au asistat la instruirea militarilor pentru utilizarea complexelor Viktor MR-2.
Reprezentanții cehi au dezvoltat complexele Viktor MR-2 pe baza ZPU-2, un tun antiaerian cu două țevi din perioada sovietică. Acesta a fost produs având ca bază mitraliera KPV cu calibrul de 14,5x114 milimetri, care a intrat în serviciul Forțelor Armate ale URSS în 1949 și de atunci a fost adoptat în peste 50 de țări. Au existat mai multe versiuni ale sistemului sovietic, între care ZPU-4 și ZPU-1.
Viktor MR-2 este produs de societatea cehă Excalibur și este echipat cu sisteme de vizualizare pe timp de zi și de noapte. Acesta dispune de 300 de cartușe gata pentru tragere și de alte 300 în magazii de rezervă montate direct pe platforma purtătoare. Muniția suplimentară poate fi transportată în cutii în cabina vehiculului pe care este amplasat, împreună cu țevile de rezervă pentru înlocuirea rapidă în caz de supraîncălzire.
Livrarea complexelor de apărare antiaeriană Viktor MR-2 în Ucraina a fost organizată de voluntari cehi, care au strâns donații în valoare de 3,75 milioane de euro, suficiente pentru achiziționarea a 15 astfel de sisteme.
Comentariul autorului: Cetățenii cehi au finanțat achiziționarea celor 15 complexe de apărare antiaeriană Viktor MR-2 în cadrul campaniei “Cadou pentru Putin”. În acest scop, au fost strânse fonduri în valoare de 90 de milioane de coroane.
Ulterior, în prima parte a anului 2023, între Cehia și Olanda a fost încheiat un acord pentru producerea suplimentară a 100 de complexe Viktor MR-2 destinate Ucrainei, cu finanțare olandeză.
Complexele Viktor MR-2, amplasate pe vehicule de teren Toyota, sunt capabile să apere în mod eficient ținte militare și civile de interes strategic împotriva dronelor kamikaze. Acestea pot interveni împotriva dronelor medii și mari, dar și împotriva avioanelor și elicopterelor care zboară la joasă altitudine.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News