Ucraina se pregătește pentru atacurile din partea Federației Ruse și se lucrează pentru consolidarea Armatei Ucrainei cu sisteme suplimentare pentru a consolida apărarea antiaeriană.
Așa cum recunosc și oficialii de la Kiev, Rusia produce aproximativ 100 de rachete în fiecare lună și a acumulat până în prezent aproximativ 800 de unități, pe care le pot folosi pentru a lovi infrastructura energetică din Ucraina, odată cu apariția vremii rece.
Andrii Yusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR/HUR), a declarat că, în ultimele luni, rușii au utilizat preponderent drone kamikaze și păstrează aproximativ 800 de rachete de înaltă precizie, scrie InterfaxUA.
Yusov a remarcat că stocul de rachete al Rusiei este mult mai mic decât era la începutul unei invazii la scară largă, așa că este probabil ca rușii să-și schimbe tactica, apelând la lovituri mai bine calculate.
Volodimir Zelenski a vorbit și el, marți, despre consolidarea apărării aeriene ucrainene înainte de iarnă.
Președintele ucrainean a informat că noi sisteme NASAMS de la partenerii occidentali au intrat deja în serviciu de luptă, scrie NV.
Președintele a numit sosirea acestor sisteme „o întărire în timp util a apărării aeriene înainte de iarnă”. Ucraina a mai primit în ultima perioadă noi tranșe de muniții și tehnică de luptă.
Rachetele Taurus rămân în depozitele Bundeswehr
Racheta de croazieră TAURUS KEPD 350 lansată din aer este proiectată pentru a lovi ținte inamice aflate la o distanță de până la 500 km. Sursa Foto:MBDA.
Potrivit ministrului german al apărării, Boris Pistorius, problema transferului rachetelor de croazieră Taurus în Ucraina nu este urgentă, relatează publicația Liga.
Oficialul e de părere că aceste rachete „nu vor schimba regulile jocului” în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Atacul cu rachete Storm Shadow /SCALP (oarecum similare cu rachetele germanilor) de la Sevastopol, asupra Comandamentului Flotei Mării Negre, arată că ministrul minimizează intenționat capacitățile Taurus. Cel mai nouă exemplificare a eficacității acestor rachete este distrugerea navei de război rusă Askold în Crimeea ocupată cu o rachetă SCALP-EG, omologul francez al Storm Shadow.
Taurus, aflat în dotarea Bundeswehr, are o rază mai mare de acțiune și este mai puternic decât rachetele Storm Shadow /SCALP, fiind capabil să pătrundă mai adânc în interiorul unei structuri fortificate.
Un argument important ar fi putut fi decizia SUA de a-și transfera rachetele ATACMS în Ucraina, cu toate că ministrul german se ferește să lege cele două subiecte. ”ATACMS-ul pe care SUA l-au predat are o rază de acțiune de 160 km, Taurus are o rază de acțiune de 500 km, este un sistem complet diferit. ”, a spus Pistorius.
La prima vedere, Pistorius are dreptate, dar specialiștii spun că raza de acțiune a rachetelor de croazieră poate fi limitată (pentru a nu lovi teritoriul Federației Ruse).
Chiar și așa, rămâne de văzut care vor fi argumentele ministrului Pistorius în primele luni din 2024, atunci când Ucraina va primi avioanele F-16, care reprezintă de fapt un sistem de arme capabil să lovească inamicul aflat la câteva sute de kilometri distanță.
Guvernul german a fost supus recent unei presiuni constante cu privire la transferul rachetelor de croazieră Taurus în Ucraina. Chiar și după această ultimă declarație a lui Pistorius șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a ținut să precizeze că subiectul încă este pe masa negocierilor și că se încearcă deblocarea situației.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News