Ministerul Apărării Naționale (MApN) își propune să anunțe anul acesta câștigătorul licitației SHORAD/VSHORAD.
Sistemele SHORAD/VSHORAD completează apărarea antiaeriană a României și vor înlocui treptat sisteme mai vechi, precum Hawk. Ele vor completa sistemele Patriot, cu rază lungă de acțiune, sau sistemul Aegis de la Deveselu, ultimul fiind deținut și operat de Statele Unite.
Încă de acum câteva săptămâni DefenseRomania a scris în exclusivitate despre faptul că în prezent, în licitație mai există patru competitori care au depus ofertele. Și așa cum precizam atunci una dintre companii este Rafael, cel mai probabil cu sistemul de rază scurtă SPYDER și cel cu rază medie de acțiune I Derby.
Sistem antiaerian Spyder. Photo source: Rafael
Informația a fost confirmată oficial și de Excelența Sa Reuven Azar, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Israelului în România, în cadrul unui interviu pe care l-a acordat pentru DefenseRomania. E.S. este pe final de mandat, urmând să preia frâiele misiunii diplomatice a Israelului în India.
Spyder „made in Romania?” Apărarea antiaeriană a României ar putea fi completată de sisteme israeliene. Rafael dorește să construiască o fabrică aici iar România să devină un hub
Ambasadorul Israelului nu doar că a confirmat că Rafael se află în licitație, dar spune că în cazul în care oferta Rafael va fi aleasă, în România va fi construită o fabrică iar compania israeliană vrea să transforme țara noastră într-un hub și pentru alți clienți.
Sistem antiaerian Spyder. Photo source: Rafael
Există deja o poveste de succes israeliană în România. E vorba de Elbit Systems care deține deja patru fabrici în țara noastră, urmând să mai ridice încă două. Elbit produce aici de la drone până la turele de luptă.
„Ceea ce se va întâmpla este că, în următorii cinci ani, Europa își va dezvolta capabilitățile. Desigur că vor să constriască pe plan intern. Așa că avem un interes (n.r. - în industria de apărare).
Cred că România și Israelul au un interes comun. România are interes să construiască industrii militare pe teritoriul României. Iar Israelul, prin aceste companii pe care le-ați menționat, Elbit, IAI și Rafael și altele, vor să deschidă fabrici și în România.
Pentru că numai prin deschiderea de fabrici pe teritoriul european vor putea continua să vândă țărilor NATO echipamente la standardele NATO. Și de aceea avem o fereastră de oportunitate care este incredibilă. Deci da, Elbit a început cu fabricile cu mult timp în urmă. Apropo, Elbit a fost construită în Israel de evrei români.
Deci avem o relație foarte specială. Vorbim aceeași limbă. Avem mari ingineri în România. Și ceea ce este necesar pentru a construi mai multe fabrici este ca Rafael să câștige licitația privind apărarea antiaeriană aici în România. Dacă vor câștiga licitația – având oferte excelente și echipamente excelente - vor putea să înființeze o fabrică aici, în România, care va aproviziona Armata română, dar care apoi poate deveni un hub și pentru alte armate”, ne-a precizat Ambasadorul Israelului în România.
Despre sistemul Spyder, care ar putea intra și în dotarea Armatei României
Sistem antiaerian Spyder. Photo source: Rafael
Rafael a prezentat Spyder în Bahrain (noiembrie 2021) și la evenimentul NATO Days din Cehia (septembrie 2022). La începutul anului 2022, în Singapore, Rafael și-a anunțat, de asemenea, sistemul Spyder „all-in-onecare, care încorporează tehnologiile radar și electrono-optică/infraroșu pe o singură platformă de lansare.
Compania se află în spatele sistemului de succes Iron Dome, care este un sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune. Rafael produce, de asemenea, sistemul de apărare antiaeriană David’s Sling.
Spyder „oferă protecție eficientă a obiectivelor de mare valoare aflate în zona de luptă”. „Capacitățile sale autonome pot detecta amenințările și permit o lansare [360 de grade] în câteva secunde de la declararea țintei ca fiind ostilă, în toate condițiile meteo, cu lansare multiplă și cu capabilități centrate pe rețea”, potrivit Rafael.
Este o platformă cu arhitectură deschisă care poate fi integrată cu alte sisteme și folosește rachetele interceptoare Python-5 și Derby fabricate de Rafael. În funcție de interceptorul ales, sistemul poate angaja ținte până la o distanță de 80 km și o altitudine de 20 km, aceste caracteristici fiind chiar ale rachetei Derby LR care a fost adaptată și pentru misiuni antibalistice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News