,,Nu comentez această chestiune şi nu cred că are ce căuta în spaţiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, care, în final, trebuie decisă în CSAT şi comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speţă foarte specializată şi care, sigur, trebuie dusă într-o zonă unde, din păcate, avem un conflict armat", a argumentat Klaus Iohannis, fiind întrebat în legătură cu posibilitatea ca România să cedeze o baterie a sistemului Patriot către Ucraina.
De asemenea, Iohannis a fost întrebat când va convoca şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în care să să discute acest aspect.
,,Nu este simplu. Să nu ne imaginăm că vorbim aici de (...) o remorcă cu trei aparate. Este foarte complicat. Sunt contracte care s-au făcut între furnizor şi beneficiar, sunt instalaţii foarte sofisticate şi aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate, nemaivorbind de faptul că eu nu accept, sub nicio formă, că România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană, despre asta vorbim, Deci, în măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva. Altfel nu se va face nimic", a precizat Iohannis.
Şeful statului a adăugat că nu există un orizont de timp pentru o decizie în această privinţă, menţionând că "aceste discuţii sunt purtate de cei din Ministerului Apărării şi durează un timp".
De asemenea, întrebat despre discuţiile cu preşedintele Ucrainei pe subiectul menţionat, Klaus Iohannis a menţionat că acesta "aşteaptă cu mare interes decizia României".
Klaus Iohannis uita că el a generat discuţia aprinsă pe tema disponibilităţii României de a oferii Ucrainei un sistem Patriot
Președintele Klaus Iohannis a admis, după întâlnirea recentă din Biroul Oval cu președintele american Joe Biden faptul, că România e deschisă livrării unui sistem Patriot Ucrainei.
„Există nevoia unor sisteme avansate în Ucraina. În acest fel în ultimele săptămâni e o discuție intensă despre cine poate oferi sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și sigur că am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție. Am spus ca suntem deschiși. Trebuie să discut acasă în CSAT, să vedem cum putem pune problema, ce putem să oferim, ce putem primi în schimb pentru că e inacceptabil să rămână România fără apărare aeriană”, a precizat Iohannis la momentul respectiv.
Trebuie precizat că România dispune de 4 sisteme din care unul este operațional, iar 3 sunt în curs de operaționalizare. Mai mult, s-ar părea că cel de-al doilea sistem Patriot ar trebui declarat operaţional cât de curând, pregătirile fiind pe ultimii metri.
Rămân încă două sisteme, care se află în dotarea Armatei României, dar sunt în curs de operaționalizare. Practic, trebuie integrate în sistemul antiaerian aliat, iar tehnicienii care vor opera aceste sisteme urmează cursurile de instruire.
Pe lângă cele 4 urmează să fie achiziționate încă 3 baterii Patriot, dar termenul de livrare nu este clar. În orice caz, termenul de livrare pentru acestea este foarte posibil să fie mai mare decât pentru primele sisteme.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News