Sisteme de apărare aeriană bazate pe laser | Israelul speră să colaboreze cu SUA

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Israelul continuă să aibă o colaborare foarte strânsă cu Statele Unite în domeniul industriei militare de apărare. La începutul acestei săptămâni, Moshe Patel, directorul Organizaţiei Israeliene pentru Apărarea Antirachetă (IMDO), a declarat că Tel Avivul se află în discuții cu Pentagonul despre colaborarea pentru proiectul care presupune dezvoltarea unui sistem de apărare aeriană bazat pe laser.

Într-un interviu acordat publicaţiei Defense News, directorului agenției israeliene a declarat că, din punct de vedere militar, viitorul constă în tehnologia laser sau așa-numita „energie direcționată” (ED) care va juca un rol esenţial în apărarea Israelului şi a Statelor Unite, iar în momentul de față se încercă realizarea unei cooperări între celor două statele în acest sens, dar trebuie depăşite unele probleme politice, dar mai ales cele care ţin de clasificarea informaţiilor.

Nu ar fi pentru prima dată când Statele Unite și Israel lucrează împreună pentru dezvoltarea unor sisteme de apărării aeriană. Cele două țări au avut împreună o contribuție majoră la dezvoltarea sistemului de apărare aeriană Iron Dome,  dar şi pentru construirea sistemelor Arrow și David's Sling. Deasemene, Washington nu a avut doar o contribuţie intelectuală pentru dezvoltarea acestor sisteme de apărare aeriană, ci şi una financiară.

Potrivit lui Moshe Patel, există un acord real de zece ani între cele două țări pentru a coopera în acest domeniu. Acest acord include dezvoltarea comună, atât a unor soluții software, cât și a capacităților hardware necesare pentru realizarea unor viitoare sisteme de apărare antiaeriană

Statele Unite împărtășesc ideea de a lucra la un proiect pentru dezvoltarea unor sisteme de apărare antiaeriană bazate pe laser, cel puțin asta susţine Tom Karako, expert în apărarea antirachetă în cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) care este de părere că  energia direcţionată trebuie să devină o parte fundamentală a viitoarei apărări aeriene, în special în fața amenințărilor tot mai mari care vin din partea statelor care fac progrese mari în dezvoltarea de noi rachete sau sisteme de rachete

Și, așa cum susține Karako, eforturile ambelor țări se vor concentra pe combinarea energiei cinetice și necinetice pentru a construi un instrument de încredere care va sta la baza viitoarelor sisteme de apărare aeriană, care, de altfel, vor fi oferite și partenerii lor.

În mod logic, Israelul și Statele Unite se vor concentra pe un alt domeniu nu foarte dezvoltat în acest moment țări și anume apărarea împotriva rachetelor hipersonice. După cum știm, Rusia a dezvoltat, testat și își înarmează deja trupele cu trei rachete hipersonice în ultimii ani, iar Moshe Patel consideră că Israelul și Statele Unite ar trebui să lucreze serios pentru a le contracara, deoarece nu există o protecție reală împotriva acestora în acest moment, iar cele două deja sunt în urmă la acest capitol.

 

Israelul duce apărarea aeriană la un alt nivel. A dezvoltat un sistem de apărare aeriană bazat pe laser 

 

La începutul acestui an, ministerul israelian al Apărării a anunțat că a reușit să facă un pas înainte în dezvoltarea laserelor, pe care intenționează să le testeze pe parcursul anului viitor, care pot intercepta toate tipurile de amenințări aeriene, inclusiv rachete, drone și proiectile antitanc. 

Sistemul a fost conceput să intercepteze toate tipurile de ameninţări aeriene, cum ar fi mortiere, drone, rachete cu rază medie de acţiune, rachete antitanc, rachete cu rază lungă, precum şi alte tipuri de rachete aflate în prezent la dispoziția grupărilor teroriste susținute de Iran în Siria și Liban.

Noul sistem de apărare aeriană bazat pe laser va fi testat pentru a completa sistemul de apărare aeriană israelian Iron Dome. Sistemul de apărare laser se află doar în primele etape ale dezvoltării și nu va fi operațional în viitorul apropiat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel