Siria, terenul de încercare al Kremlinului pentru războiul din Ucraina: De la rotația generalilor, la testarea de noi arme rusești

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un SU-35 rusesc zboară în apropierea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor Aeriene ale SUA, miercuri, 5 iulie 2023, deasupra Siriei. Sursa Foto: U.S. Air Force.
Un SU-35 rusesc zboară în apropierea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor Aeriene ale SUA, miercuri, 5 iulie 2023, deasupra Siriei. Sursa Foto: U.S. Air Force.

Peste 10 generali ruși au comandat forțele Kremlinului în Siria, unde au ucis mii de civili cu același model de bombardare nediscriminatorie pe care Moscova l-a aplicat ulterior orașelor și orașelor ucrainene.

Unii comandanți ruși, precum generalul Serghei Kisel, care ar fi fost înlăturat săptămâna aceasta din funcția de comandant militar al Rusiei în Siria, par să fi suferit eșecuri spectaculoase în ambele conflicte, cel puțin atunci când au fost ținute la standardele brutale ale Kremlinului.

În urmă cu doi ani, după cum scrie publicația britanică The Times, Kisel a fost înlăturat din postul de comandant al Armatei de tancuri de elită, după ce armata invadatoare a lui Putin a fost împinsă din Harkov.

Veteran al războaielor Rusiei din Cecenia și al invaziei Georgiei de către Moscova în 2008, i s-a oferit mai târziu șansa de a-și curăța în Siria eșecurile din Ucraina. Cu toate acestea, Kremlinul pare că acum și-a pierdut definitiv răbdarea cu el, după ce nu a reușit să-i împiedice pe rebeli să intre în Alep, al doilea oraș ca mărime al Siriei. „Se presupune că ar fi trebuit să-și arate talentele ascunse în Siria, dar ceva s-a împotrivit”, a raportat canalul rus Telegram Military Informer.

 

Generalii ruși, rotiți între cele două războaie

Foto: Gen. Valeri Gherasimov și gen. Serghei Surovikin / Ministerul Apărării din Federația Rusă

Se crede că Kisel a fost înlocuit de generalul Alexander Ceaiko, un favorit a Kremlinului, despre care Human Rights Watch suspectează că a ordonat lovituri în spitale, școli și zone rezidențiale din provincia Idlib din Siria în timpul serviciului său anterior în acea țară din 2019 până în 2020.

În 2020, Vladimir Putin i-a acordat lui Ceaiko Ordinul Erou al Rusiei, unul dintre cele mai înalte premii de stat. Doi ani mai târziu, în Ucraina, Chaiko a comandat forțele ruse care au torturat și ucis sute de civili, inclusiv pe cei din Bucea, un oraș de lângă Kiev care a devenit sinonim cu atrocitățile de la Kremlin din Ucraina.

Generalul Serghei Surovikin , cunoscut mai târziu drept „Generalul Armaghedon”, l-a mulțumit și pe Putin cu serviciul său în Siria, unde a contribuit la transformarea războiului civil în favoarea lui Assad în timpul mandatului său de opt luni în 2017. El a primit comanda Forțelor Aerospațiale Ruse. și a fost numit Erou al Federației Ruse. De asemenea, a fost promovat general al armatei, al doilea grad militar din Rusia.

Totuși, Ucraina i-a adus căderea. Mai bine spus, asocierea cu Prigojin i-a fost aproape fatală.

Anul trecut, Putin l-a demis din funcția de comandant adjunct al forțelor ruse în Ucraina, după suspiciunile că ar fi conspirat cu Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor lui Wagner care a condus și a pus capăt în scurt timp rebeliunii împotriva Moscovei. Speculațiile cu privire la arestarea lui Surovikin nu au fost niciodată confirmate și, între timp, el a fost numit la serviciu în sistemul de apărare aeriană.

 

Siria, anticamera pentru testarea de noi arme rusești

 

Dar nu numai generalii ruși au folosit Siria pentru promovarea lor. În 2017, Putin s-a lăudat că „eficiența, precizia și fiabilitatea” demonstrate de armele Kremlinului în Siria i-au permis Moscovei să câștige un avantaj față de concurenții săi pe piața mondială a armelor.

Câmpul de luptă din Siria a oferit Rusiei și oportunitatea de a-și testa noile arme în condiții reale de luptă înainte de o invazie la scară largă a Ucrainei. După războiul din 2008 cu Georgia, Moscova a trecut să înlocuiască 70% din armele sale, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice.

„Au fost aduse o serie de îmbunătățiri pentru ca armele folosite să fie compatibile cu nevoile operațiunilor de luptă reale”, a declarat Igor Koruchenko , un expert militar rus apropiat de Kremlin, cu doar câteva luni înainte ca Putin să ordone o invazie a Ucrainei cu tancuri în 2022.

Printre armele pe care Moscova le-a desfășurat pentru prima dată în Siria înainte de a ținti Ucraina au fost avioanele de luptă Su-34 și Su-35S, bombele ghidate, rachetele de croazieră Kalibr și KH-101, precum și rachetele Iskander. „Chiar mai mult decât Cecenia sau Donbass, războiul sirian a fost o lecție de învățare pentru ruși”, a scris Mark Galeotti , expert în Rusia la think-tank-ul de apărare din Londra, Royal United Services Institute (RUSI).

Intervenția Kremlinului în numele lui Assad i-a oferit, de asemenea, șansa de a-și perfecționa tacticile de propagandă și de a-și testa capacitatea de a păstra informațiile despre amploarea victimelor civile departe de publicul rus, lucru pe care l-a făcut cu un succes înfricoșător în privința războiului din Ucraina.

Se estimează că forțele ruse au ucis aproximativ 7.000 de civili, inclusiv peste 2.000 de copii, în timpul campaniei lor de bombardare în Siria, potrivit Rețelei Siriane pentru Drepturile Omului. Dar presa de stat rusă a descris conflictul ca pe o bătălie între Assad, unul dintre aliații cheie ai Kremlinului, și teroriști islamiști însetați de sânge. Moscova a negat, de asemenea, că a vizat civili, lucru pe care l-a repetat în legătură cu Ucraina, în ciuda dovezilor incontestabile care arată contrariul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel