Întăriri pentru trupele turceşti au sosit marţi în provincia Idlib (nord-vestul Siriei), la o săptămână după acordul ruso-turc ce prevede crearea unei 'zone demilitarizate' în ultimul bastion insurgent din această ţară aflată în război, potrivit unei organizaţii neguvernamentale şi corespondentului AFP în teren.
Aproximativ 35 de vehicule militare au călătorit în cursul nopţii de luni spre marţi pe autostrada principală de la frontiera turcă până într-o zonă în apropierea localităţii Saraqeb. Convoiul a fost însoţit de combatanţi ai Frontului Naţional de Eliberare (FNL), o coaliţie rebelă proturcă care controlează o parte a enclavei de la frontiera cu Turcia.
Unde au fost desfăşurate forţele turce
Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) susţine că forţele turce au fost desfăşurate în mai multe puncte de observare deţinute de armata Ankarei în provincie. De la adoptarea anul trecut de către Rusia şi Iran - aliate ale regimului de la Damasc - şi Turcia, care îi susţine pe rebeli, a unui plan vizând crearea unor 'zone de detensionare' - între care şi Idlib - trupele Ankarei ocupă 12 puncte de observare în respectiva provincie.
Săptămâna trecută, Ankara şi Moscova au anunţat un alt acord al cărui scop este de a crea o zonă demilitarizată care să servească drept zonă-tampon între teritoriile ocupate de rebeli şi jihadişti în Idlib şi zonele controlate de către trupele guvernamentale în zonă. Acest acord a permis evitarea unei ofensive a regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad împotriva provinciei, în contextul în care agenţiile ONU şi organizaţii umanitare avertizaseră în legătură cu riscul unei 'băi de sânge', temându-se de 'cea mai gravă catastrofă umanitară' din secolul al XXI-lea.
Cine controlează regiunea
Mai mult de jumătate din regiune este controlată de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta ramură siriană a Al Qaida, restul fiind în mare parte sub controlul rebelilor proturci. În baza acordului ruso-turc, Ankara s-a angajat ca grupările insurgente să predea toate armele grele şi că jihadiştii vor părăsi până la mijlocul lunii octombrie viitoarea 'zonă demilitarizată', care va acoperi între 15 şi 20 km.
De asemenea textul prevede o prezenţă a forţelor turceşti şi a poliţiei militare ruse în zona demilitarizată. Ministrul de externe turc Mevlüt Cavusoglu afirmase săptămâna trecută că Ankara urmează să trimită întăriri militare pentru a efectua aceste patrulări. Peste 360.000 de persoane au fost ucise, iar mai multe milioane au trebuit să-şi părăsească căminele de la începutul anului 2011 când s-a declanşat războiul în Siria, după reprimarea violentă a unor manifestaţii antiguvernamentale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News