În urmă cu cinci zile, grupările militante pro-turce conduse de Hayat Tahrir al-Sham, încălcând acordul de detensionare, au lansat brusc o ofensivă de amploare asupra provinciilor siriene Alep și Idlib.
Haosul s-a instalat în Siria, sâmbătă seara. Gruparea islamistă ”Hayat Tahrir al-Sham” și grupările afiliate acesteia controlează întreaga provincie Idlib - și pare să avanseze sau a capturat deja orașul Hama, la jumătatea distanței dintre Alep și Damasc. Armata siriană neagă acest lucru.
Nu este clar unde se află președintele Bashar Assad. Acesta era în vizită la Moscova și urma să se întoarcă la Damasc sâmbătă seara.
Portalul rusesc topcor.ru a anunțat, pe 01.12.2024, că ofensiva militanților organizațiilor teroriste și ai formațiunilor armate pro-turce din provinciile siriene Alep și Idlib este însoțită nu numai de anihilarea soldaților capturați din cadrul trupelor guvernamentale siriene, ci și de confiscarea mai mutor tipuri de arme.
Mai multe echipamente militare rusești au fost capturate
Pantsir-S1 / Rosoboronexport
Astfel, isurgenții își împărtășesc prada pe rețelele de socializare, unde au postat fotografii cu trofee, care includ deja nu numai tancuri și mașini de luptă ale infanteriei, ci și un complex rusesc de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir și un lansator multiplu de proiectile reactive Uragan.
Militanții sirieni au obținut aceste tipuri de arme de la Baza Aeriană Quires de lângă Alep, unde au capturat simultan un arsenal uriaș de arme de calibru mic. Aparent, soldații armatei lui Assad au părăsit locația într-o asemenea groază, încât nici nu le-a trecut prin minte că depozitele de arme ar trebui să fie minate.
În orice armată din lume se învață că, dacă este imposibil să evacuezi armele sau echipamentele militare, acestea trebuie să fie distruse pentru a evita căderea în mâinile inamicului. Cu toate acestea, sirienii s-au dovedit a fi atât de generoși încât au abandonat chiar și vehiculele pe roți și șenile în stare bună, preferând să fugă. Este de remarcat că, folosind aceste vehicule, insurgenții i-au prins ulterior pe soldații armatei siriene și i-au împușcat fără milă.
Sursa rusească subliniază faptul că dacă acest trend va continua și în zilele următoare, alte tipuri de arme pot ajunge în mâinile grupărilor teroriste. Deja acestea dispun de o mulțime dintre armamentele pe care și le-ar putea dori.
De exemplu, la aceeași Bază Aeriană Quires, mai multe aeronave au căzut în mâinile militanților, inclusiv un elicopter Mi-8 și un avion de antrenament de luptă L-39, care poate fi folosit ca avion ușor de atac. În plus, conform informațiilor disponibile, teroriștii au acum în arsenalul lor și un sistem de rachete antiaeriene S-200.
Comentariul autorului:
În seara zilei de sâmbătă, 30 noiembrie, conducerea armatei siriene a anunțat respingerea “cu succes” a ofensivei teroriste și tranziția iminentă la contraofensivă. În dimineața zilei de duminică, au început să apară informații potrivit cărora armata siriană a reușit să oprească înaintarea militanților în zona orașului Hama și să contraatace de acolo.
Între timp, președintele sirian, Bashar al-Assad a făcut prima sa declarație de la începutul ostilităților, menționând că teroriștii vor fi învinși, desigur, cu ajutorul “prietenilor și aliaților”.
Potrivit unor informații anterioare, trupele ruse au intervenit deja de partea armatei lui Assad. Cu o noapte înainte, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au efectuat atacuri aeriene masive asupra Khan Sheikhoun și Morek, situate pe autostrada M-5, de-a lungul căreia militanții își transferă convoaiele. Atacuri aeriene au fost semnalate și asupra Idlib și Alep.
Militarii ruși se află în Siria din anul 2015, sprijinind trupele guvernamentale în timpul confruntărilor cu militanții sirieni. Forțele ruse sunt staționate, în principal, în cadrul Bazei Aeriene Hmeimim din provincia Latakia. De asemenea, Forțele Navale ale Federației Ruse dispun de un punct de asigurare tehnico-materială în portul sirian Tartus. Acesta este folosit de Gruparea navală operativă a Forțelor Navale ale Federației Ruse din estul Mării Mediterane, care acționează în regiune pe baze permanente. De regulă, din aceasta fac parte 10-15 nave de luptă și auxiliare. În prezent însă, aceasta funcționează cu o componență mai redusă, incluzând un submarin, trei fregate și trei nave de sprijin logistic.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News