Singurul portavion rusesc, ”Amiral Kuznetsov”, este căutat de serviciile ucrainene prin docurile de reparații pentru a-i aplica lovitura decisivă

Ionel Copcea |
Data publicării:
Portavionul rus Amiral Kuznețov, singura navă de acest tip pe care Federația Rusă o deține
Portavionul rus Amiral Kuznețov, singura navă de acest tip pe care Federația Rusă o deține

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Federația Rusă a anunțat, pe 10.07.2024, prevenirea unui atac terorist asupra portavionului Amiral Kuznetsov și împotriva a trei militari de rang înalt ai Ministerului rus al Apărării.

“FSB a suprimat încercările serviciilor speciale ucrainene de a comite acte teroriste asupra portavionului Amiral Kuznetsov aflat la Murmansk și împotriva a trei militari de rang înalt ai Ministerului Apărării de la Moscova”, au declarat reprezentanții serviciului, citați de agenția de presă Interfax.

“În cazul pregătirii tentativelor de asasinat asupra militarilor de la Moscova, a fost reținut un cetățean rus, născut în 1994, care, la instrucțiunile Direcției principale de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, prin intermediul serviciilor de curierat, a organizat livrarea a trei dispositive explozive de mare putere, deghizate sub formă de cadouri, la adresele de reședință din Moscova ale unor șefi de structuri din departamentul rus al apărării”, au precizat reprezentanții FSB.

Potrivit presei ruse, în spatele tentativei de ”atac terorist” asupra portavionului Amiral Kuznetsov s-a aflat personal șeful GUR, Kirill Budanov.

“În luna martie 2024, un angajat al serviciilor speciale ucrainene, care s-a prezentat drept Oleg, a contactat un cetățean rus, născut în anul 2000, care efectua serviciul militar pe portavion, prin intermediul mesageriilor WhatsApp și Telegram. În timpul conversațiilor telefonice ce au urmat, cetățeanul ucrainean, folosind influența psihologică și promițând asigurarea unei călătorii în străinătate cu documente false și plata unei recompense mari, l-a convins pe militarul rus să comită un atac terorist asupra navei de luptă”, se arată într-un comunicat al Centrului de presă al FSB.

Cu toate acestea, în cele din urmă, militarul rus a refuzat să comită atacul terorist și s-a adresat serviciilor speciale rusești.

“După apelul ofițerului către agențiile de securitate, sub controlul lor deplin, în cadrul jocului operațional, au fost luate măsuri suplimentare pentru documentarea activităților ilegale ale lui Oleg și identificarea posibilor agenți și complici ai regimului de la Kiev”, au menționat reprezentanții FSB.

Potrivit declarațiilor lui Oleg, pregătirea sabotajului a fost supravegheată personal de șeful GUR, Kirill Budanov.

După cum este cunoscut, în urmă cu câteva zile, FSB a anunțat că a zădărnicit o încercare a serviciilor speciale ucrainene de a deturna un bombardier cu rază lungă de acțiune rusesc de tip Tu-22M3. 

Surse: militarynews.ru, topwar.ru.

Comentariul autorului: Singurul portavion al Forțelor Navale ale Federației Ruse, Amiral Kuznetsov, este inactiv din anul 2017. În prezent, acesta se află la Întreprinderea de reparații navale numărul 35 din Murmansk, filială a Centrului de reparații navale Zvezdochka, parte a Corporației întrunite constructoare de nave.

Cu toate că procesul de reparare și modernizare a portavionului trebuia să se încheie în 2024, se pare că acest termen va fi prelungit până în 2028.

În timpul reparațiilor, complexul de rachete Granit de pe portavion va fi înlocuit cu noul complex universal de rachete Kalibr-NK. Datorită acestui fapt, portavionul va putea să întrebuințeze rachete de croazieră Kalibr și Onyks, precum și noile rachete hipersonice Zircon.

Gruparea de aviație de pe portavion va continua să fie una mixtă și va include avioane de vânătoare și diverse tipuri de elicoptere. Pe navă pot fi ambarcate până la 30 de avioane MiG-29K/KUB și Su-33, precum și elicoptere de atac Ka-52K și antisubmarin Ka-27 și Ka-29.

Autoritățile ruse intenționează ca, după finalizarea procesului de modernizare a portavionului, acesta să fie menținut în serviciul de luptă pentru încă cel puțin 25 de ani.

În 2020, portavionul Amiral Kuznetsov a împlinit 35 de ani de la lansarea la apă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel