Simulacru la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai. Putin a prezentat planul de pace pentru Ucraina, echivalent cu o capitulare

Darius Muresan |
Data publicării:

Rusia este dispusă să ia în considerare propunerile țărilor membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) pentru soluționarea conflictului din Ucraina, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin la summitul acestei organizații desfășurat în Astana, capitala Kazahstanului.

În același timp, Putin a subliniat importanța propunerilor sale de pace prezentate pe 14 iunie, despre care Kievul a spus că i se cere din nou să "capituleze", iar Occidentul le-a respins, considerându-le un "ultimatum", informează Agerpres, care citează EFE și RBC.ru.

Putin a afirmat că propunerile Rusiei ar permite încetarea imediată a ostilităților dacă Kievul și țările occidentale le-ar accepta. El a explicat omologilor săi din OCS că aceasta ar pune capăt vărsării de sânge. Organizația de Cooperare de la Shanghai, creată în 2001, include în prezent China, India, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan, iar la actualul summit, Belarusul a devenit al zecelea membru.

"Mulțumim membrilor OCS pentru propunerea de a rezolva acest conflict. Rusia este pregătită să ia în considerare ideile și inițiativele voastre", a spus Putin.

El a reiterat că Rusia susține o soluție politico-diplomatică la criza din Ucraina, care a apărut din cauza politicii "absolut grosolane" a Statelor Unite și a aliaților lor, potrivit EFE.

"Am prezentat în mod repetat propuneri concrete în această privință. Vă reamintesc că la mijlocul lunii iunie a fost prezentată o variantă de soluție care, dacă ar fi fost acceptată de partea ucraineană și, mai ales, de sponsorii săi occidentali, ar fi permis încetarea imediată a ostilităților, salvarea de vieți și începerea negocierilor", a adăugat el.

 

Propunerile Rusiei sunt de fapt o capitulare necondiționată a Ucrianei

 

Înainte de summitul pentru pacea în Ucraina din Elveția (15-16 iunie), Putin a propus Kievului să-și retragă trupele din cele patru regiuni revendicate de Moscova (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie), să recunoască pierderea suveranității asupra acestor teritorii și asupra Crimeei, să renunțe la aderarea la NATO și la alte alianțe militare, și să efectueze "denazificarea și demilitarizarea" țării. De asemenea, Occidentul ar trebui să ridice sancțiunile impuse Rusiei. În aceste condiții, Moscova este gata să înceapă negocierile "chiar și mâine", a declarat Putin.

Aceste condiții au fost respinse imediat de Kiev și Occident, care și-a reiterat sprijinul pentru cauza ucraineană.

"Este un mesaj ultimativ, neschimbat față de mesajele anterioare", a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că Ucraina insistă asupra revenirii la frontierele sale recunoscute internațional și asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul său.

Chiar și Donald Trump, candidatul republican considerat un "fan" al lui Putin, a catalogat aceste condiții drept "inacceptabile", amintește RBC.ru.

Într-un interviu acordat Bloomberg, Zelenski a exprimat convingerea că Putin va lupta până la capăt în Ucraina, informează agenția de presă Unian.

Potrivit lui Zelenski, dacă Rusia nu reușește să cucerească Ucraina și Belarus, își va pierde statutul de "imperiu". Pentru a confirma acest statut, Putin trebuie să cucerească cele două țări vecine slave, a opinat liderul de la Kiev.

"Rusia fără Ucraina este zero. Rusia fără Ucraina și Belarus va fi o țară mică... normală, nu un imperiu. De aceea Putin va lupta până la capăt pentru orice posibilitate de a ocupa Ucraina", a spus Zelenski, citat de Unian.

El crede că Rusia ar putea fi forțată să oprească războiul anul acesta. "Cu toții putem forța Rusia să pună capăt războiului anul acesta. Suntem capabili de asta când suntem uniți și demonstrăm că fiecare dintre noi este un lider puternic", a afirmat Zelenski în contextul alegerilor prezidențiale din SUA, preconizate să se desfășoare în noiembrie.

Zelenski a mai spus că Statele Unite și China ar putea opri războiul dacă ar pune deoparte divergențele și și-ar uni eforturile. Beijingul poate juca un "rol uriaș" în acest sens, deoarece Moscova depinde de piața sa de export, conform Unian. Totodată, Zelenski nu a exclus ca Putin să fie invitat la viitorul summit de pace pentru Ucraina, la care Kievul în prezent lucrează.

4o

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel