Polonia spune că va face orice pentru a nu mai deveni vreodată colonie rusă. Cum pregătesc polonezii „zidul de netrecut împotriva Rusiei”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Polonia, potrivit ministrului său de externe, Radosław Sikorski, va face totul pentru a nu cădea din nou sub influența Moscovei. El a descris Rusia drept o amenințare la adresa stabilității și securității nu numai în Europa, ci și în întreaga lume.

Sikorski s-a exprimat astfel la Universitatea Johns Hopkins din Washington, într-o prelegere din care a citat postul de televiziune polonez TVP . „Noi, Polonia, vom face totul pentru a nu redeveni o colonie rusă. Indiferent de ce vor face alții”, a subliniat ministrul.

El a spus că țara sa nu își dorește o confruntare militară cu Rusia. Cu toate acestea, potrivit lui, Polonia a fost o victimă a imperialismului rus de multe ori în trecut. „Știm ce înseamnă să trăiești în tiranie și nu vrem să ne întoarcem la asta”, a adăugat Sikorski.

Potrivit acestuia, Rusia reprezintă o amenințare existențială și a comparat credibilitatea Moscovei cu cea a Coreei de Nord.

În acest context, Sikorski a cerut legături mai strânse între Europa și SUA, dar în același timp ca țările europene să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria lor securitate.

Potrivit ministrului, Polonia va cheltui 4,3% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare anul acesta și 4,7% anul viitor. În viitor, aceste cheltuieli ar putea crește și mai mult, a spus ministrul polonez.

 

Cum se pregătește Varșovia: Zidul anti-Rusia

Polonia a adoptat o serie de măsuri pentru a descuraja o posibilă agresiune militară din partea Rusie. Principalele direcții de acțiune ale Varșoviei includ:

1. Fortificarea graniței de est și protecția frontierelor. Polonia construiește un sistem defensiv complex care include fortificații și zone inundabile.

2. Întărirea prezenței NATO și a aliaților pe teritoriul polonez. Aici sunt desfășurate unități NATO multinaționale, inclusiv trupe americane.

3. Suport activ pentru Ucraina, văzută ca o barieră împotriva amenințării ruse. Polonia este un aliat cheie al Ucrainei, oferind sprijin militar substanțial, inclusiv vehicule blindate, echipament militar și muniție.

4. Întărirea securității cibernetice și a apărării hibride. Polonia a crescut gradul de protecție a infrastructurilor critice și a investit în securitatea cibernetică. Varșovia combate acțiunile de dezinformare și alte forme de război hibrid folosite de Rusia.

5. Lăsăm la sfârșit ”cireașa de pe tort”: Bugetul destinat apărării este uriaș -  4,3 în 2024 și 4,7 în 2025. Creșterea bugetului de apărare a fost concretizat în achiziții de tehnică militară, creșterea efectivelor armatei și investiții în propria industrie de armament.

Un program ambițios de achiziții masive din Statele Unite, Coreea de Sud și Europa, dar și din producție internă.

F-35 Polonia, sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia

Spre exemplu, Polonia va avea cea mai mare armată de tancuri din Europa după achizițiile a 366 de tancuri Abrams din SUA (România a comandat 54 de Abrams), 1.000 de tancuri K2 , care se adaugă cele 247 de tancuri Leopard 2 pe care Polonia le deține în prezent.

Varșovia va achiziționa și 672 obuziere K9 Thunder de 155 mm (pentru comparație, România a comandat 54 de obuziere K2), aproximativ 500 de lansatoare HIMARS, 288 de lansatoare K239 Chunmoo.

Pentru apărarea aeriană vor fi achiziționate 8 baterii  al sistemului cu rază lungă Patriot, aproximativ 44 de baterii CAMM-ER, ca parte a sistemului de apărare aeriană de scurtă și medie rază „Narew”.

Polonia deține în prezent 48 de avioane F-16 și a comandat 32 de aeronave F-35 de generația a cincea, dar și 48 de avioane de luptă FA-50 din Coreea de Sud, numite și ”mini F-16”.

Investiții masive în industria proprie de armament.

Ca sistem de compensare pentru achizițiile majore de tehnică militară străină, Polonia va produce în timp și pe etape 820 de tancuri sud-coreene K2, precum și a peste 600 de obuziere K9. În plus, industria locală va produce un număr semnificativ de lansatoare pentru sistemul Patriot, dar și componente pentru sistemul antiaerian CAMM-ER.

La acestea se adaugă tehnică militară produsă, fie independent, fie sub licență, de companiile poloneze:

  • sistemul de apărare aeriană MANPADS ”Piorun” care este foarte apreciat în Ucraina pentru versaltilitatea sa;

  • vehicul de luptă pentru infanterie (IFV) ”Borsuk”, produs de compania poloneză Huta Stalowa Wola (HSW), care face parte din grupul de apărare polonez PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa). Momentan programul nu e concretizat pe termen lung.

  • vehicule blindate Rosomak, un transportor blindat 8x8, produs sub licența finlandeză Patria;

  • elicopterele S-70i Black Hawk sunt produse la fabrica PZL Mielec, sub licență de la Sikorsky. Polonia produce și exportă aceste elicoptere;

  • obuzier autopropulsat Krab, fabricat de compania poloneză Huta Stalowa Wola;

  • tancul PT-91 Twardy (dezvoltat pe baza tancului sovietic T-72);

  • rachete Grom și Piorun.

Creșterea efectivelor forțelor armate. Polonia își propune să crească efectivele militare de la aproximativ 150.000 la 300.000 de soldați, concentrându-se și pe înființarea de forțe teritoriale și paramilitare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel