Sikorski anunță că ”Deveselul polonez” va intercepta și rachetele rusești, nu doar iraniene. Scutul antirachetă Redzikowie, operaționalizat în câteva săptămâni

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă SM-3 din sistemul Aegis, lansată de pe USS Lake Erie / US Navy
Rachetă SM-3 din sistemul Aegis, lansată de pe USS Lake Erie / US Navy

Sistemul integrat de apărare aeriană și antirachetă al NATO (”scutul antiaerian” al NATO) va fi completat de Baza antirachetă din Polonia, care va fi deschisă în curând la Redzikowo în nordul Poloniei.

În săptămânile următoare, Polonia va operaționaliza baza de apărare antirachetă de la Redzikowo (voievodatul Pomerania), a declarat ministrul de externe Radosław Sikorski, citat de publicația poloneză PAP. "În săptămânile următoare, vom deschide o bază de apărare antirachetă în Redzikowo, lângă Puck. Aceasta este baza asupra căreia am convenit cu Statele Unite", a spus Sikorski.

Baza Redzikowo din nordul Poloniei va fi similară cu ”scutul de la Deveselu”, ambele baze Aegis Ashore fiind gândite inițial să răspundă amenințărilor cu rachete balistice care provin din afara zonei euro-atlantice.

 

”Va putea doborî și rachete rusești, nu doar iraniene”

Totuși, odată cu amenințarea tot mai ridicată pe care Rusia o reprezintă pentru statele est-europene, Varșovia a reușit să convingă Statele Unite că Baza Redzikowo din Polonia trebuie să acopere și țintele care vin dinspre Rusia.

Oficialul polonez a dezvăluit că a negociat cu partenerii americani o soluție „pentru ca rachetele (de la Baza Redzikowo) să poată doborî și rachetele rusești care zboară spre Polonia și nu numai rachetele iraniene care zboară spre Statele Unite”.

Concluziile summitului NATO din iulie de la Washington au menționat operaționalizarea bazei antirachete de la Redzikowo. Baza reprezintă contribuția SUA la sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă al NATO din Europa.

Tot în timpul summitului din iulie, atunci secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că baza de la Redzikowo, care face parte din scutul antirachetă NATO, este pregătită să înceapă misiunea.

 

Deveselul și Redzikowo < EPAA  < NATO IAMD

Baza antirachetă Aegis Ashore din Redzikowo va începe în curând să funcționeze. După operaționalizare, Baza din Polonia (la fel ca sistemul similar din România) deveni parte a sistemului integrat de scuturi antiaeriene și antirachetă al NATO și va fi trecut sub comandă și control NATO.

Amintim că Sistemul Aegis Ashore din România (Scutul de la Deveselu) a fost operaționalizat complet încă din anul 2018.

Aegis Ashore de la Redzikowo și Deveselu sunt o parte vitală a sistemului EPAA (Abordare adaptivă pe etape europeană) care protejează Europa împotriva amenințărilor cu rachete balistice care provin din afara zonei euro-atlantice.

EPAA integrează sistemele de apărare antirachetă ale distrugătoarelor US Navy desfășurate în Rota, Spania, cu capabilitățile Aegis Ashore de la Redzikowo și Deveselu.

La rândul lor, scuturile antirachetă Aegis fac parte din Apărarea integrată aeriană și antirachetă a NATO (NATO IAMD), care include și misiunile de poliție aeriană desfășurate în flancul estic al NATO, dar și sisteme antiaeriene precum THAAD, Patriot sau Samp/T (Mamba). Trebuie spus că la summitul NATO de la Washington s-a decis creșterea prezenței sistemelor antiaeriene în Flancul Estic, pe bază rotațională, prin contribuția a statelor NATO care dispun de astfel de echipamente.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel