Invadarea Ucrainei de către Rusia a schimbat definitiv totul. După decenii în care a atras Rusia într-un parteneriat comercial și în care nemții nu au investit deloc în forțele lor armate - interdicție impusă inițial și ca urmare a înfrângerii cauzate în cel de-al Doilea Război Mondial, Germania a trecut Rubiconul și s-a descătușat.
Germania a renunțat brusc la dependența de gazul rusesc, prețul fiind puternic resimțit în economie. Mai mult, a demarat un amplu program de înarmare iar azi, sub viitoarea conducere a lui Friedrich Merz, Germania țintește să devină locomotiva Europei. Un deziderat care va fi interesant de urmărit cum va fi atins, mai ales în contextul în care e de așteptat ca prima care să se opună să fie chiar Franța.
Însă ceea ce a „reușit” Rusia e să schimbe radical politica Germaniei.
Iar Germania își ia rolul în serios: Pentru prima dată după 80 de ani, tancuri germane Leopard și mașini de luptă sunt plasate permanent la granițele Rusiei
Tanc german Leopard 2, foto: Bundeswehr
Pe lângă investițiile imense pe care le va face în apărare cea mai mare economie a Europei, Germania își asumă și un rol de conducere politică și militară.
Astfel, nemții conduc un Grup de Luptă NATO în Lituania, aproape de granițele Rusiei. Aici, în fosta republică sovietică, Germania e națiune cadru. La fel cum francezii conduc Grupul de Luptă din România.
Bundeswehr-ul a anunțat săptămâna aceasta că a creat o nouă brigadă, Brigada 45 Blindată, care urmează să fie staționată permanent în Lituania.
Aceasta va fi prima dislocare pe termen lung a soldaților germani într-o altă țară, de la al Doilea Război Mondial încoace.
Associated Press amintește că e planificat ca în 2027 prezența germană în Lituania să atingă nivelul de brigadă. Nemții vor conduce Grupul de Luptă care va fi format din aproximativ 5.000 de soldați.
Dacă e să privim datele de anul trecut ale Ministerului Apărării din Lituania, atunci numărul Grupului depășea 1.600. Cel mai probabil azi e undeva la 2.000 de militari, asemenea celui din România, condus de Franța.
Nemții au dislocat deja în Lituania, în imediata apropiere a granițelor Rusiei, tancuri de luptă Leopard 2, mașini de luptă Boxer. E pentru prima dată după 80 de ani când tancuri de luptă germane sunt dislocate permanent la granițele ruse. Sigur, atunci nu era vorba de Leopard, ci de alte versiuni ale blindatelor germane.
Din Grupul de Luptă mai fac parte și alte echipamente precum mașini de lupt CV90 sau sisteme de artilerie SPGH-M77 Dana.
„Schimbarea la față” a Germaniei, trezită din adormire de tancurile rusești care au invadat Ucraina
Două aeronave F-35 Lightning II americane, zburând într-o misiune deasupra Golfului Persic. Sursă foto: Lockheed Martin
Cancelarul Olaf Scholz a anunțat la câteva zile după invazie ceea ce el a numit „Zeitenwende” (punct de cotitură), - într-un discurs istoric - o nouă eră de politică externă mai asertivă susținută de mai multe cheltuieli militare.
Ca parte a Zeitenwende și ca prim pas pentru a moderniza armata, după decenii de subfinanțare după încheierea Războiului Rece, Germania își mărește considerabil bugetul militar.
În planurile de înzestrare intră programe majore precum achiziția de avioane de luptă F-35, capabile să transporte bombe nucleare, avioane Eurofighter, submarine nucleare, lansatoare de rachete PULS sau modernizarea rachetelor Taurus. Multe alte programe vor fi demarate de nemți.
Deși implementarea lor va dura, e de așteptat ca următorul deceniu să transforme radical Armata Germaniei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News