Informațiile neoficiale apărute ieri vorbeau despre o serie de decizii, luate în direcția creșterii capacității de reacție ale statelor membre, atât la nivelul forțelor armate, cât și în ce privește industria militară.
În declarația sa de astăzi, Stoltenberg face referire la întărirea descurajării NATO, un acord asupra unei noi planificări a apărării statelor NATO, care să răspundă eficient la amenințările Rusiei și Chinei.
De asemenea, NATO a fost de acord să mărească capacitatea de producție și de depozitare a armelor și munițiilor. Aliații au agreat și dezvoltarea, în continuare, a apărării aeriene.
În plus, Stoltenberg a menționat siguranța infrastructurii critice, amintind de sabotajul „Nord Stream” din Marea Baltică. Pentru aceasta, va fi creat un punct de coordonare.
Un alt punct de pe ordinea de zi a reuniunii ministeriale NATO a fost creșterea cheltuielilor pentru apărare - această problemă este de așteptat să fie decisă în final la summitul Alianței de la Vilnius din luna iulie.
Principalele declarații ale secretarului general al Alianței
Planuri de răspuns detaliate și adaptate
Aliații au convenit asupra unor noi îndrumări pentru planificarea apărării NATO.
Planificarea apărării a NATO va conduce, pentru anii următori, la schimbări ale capabilităților.
Industria de apărare
- Miniștrii au abordat, de asemenea, modalități de a spori capacitatea industrială și de a reface stocurile de armament și muniție.
- Ucraina consumă o cantitate enormă de muniție aliată și epuizează stocurile noastre. Aliații sunt de acord cu necesitatea unui parteneriat cu industria de apărare pentru a crește capacitatea noastră industrială.
Suntem pregătiți și revizuim obiectivele de capacitate ale NATO pentru stocurile de muniție.
Salut proiectele multinaționale importante agreate de Aliați astăzi. Acestea includ un proiect privind depozitarea muniției, care va sprijini prepoziționarea și stocarea muniției Aliaților, precum și un proiect de apărare aeriană la sol.
Infrastructură critică
Sabotajul conductelor Nord Stream ne-a reamintit tuturor vulnerabilităților cu care ne confruntăm.
Miniștrii au însărcinat autoritățile militare NATO să ofere sfaturi cu privire la ce ar trebui să facem mai mult, inclusiv printr-o mai bună coordonare și cooperare cu sectorul privat.
- Se va înființa o Celulă de Coordonare a Infrastructurii Critice Submarine, la sediul NATO, care va facilita angajamentul cu industria și va reuni părțile interesate cheie militare și civile.
- La Summit-ul nostru de la Vilnius, liderii vor lua decizii suplimentare pentru a se asigura că NATO poate coordona eficient între sectorul militar, civil și privat pentru a asigura infrastructura noastră critică submarină.
Creșterea bugetelor apărării
Raportat la anul precedent, 2022 a însemnat, pentru bugetele apărării statelor NATO, o creștere cu 350 de miliarde de dolari. Miniștrii au discutat și despre importanța investiției în apărare. Mai multe țări cheltuiesc acum cel puțin 2% din PIB pentru apărare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News