Sfârșitul războiului din Ucraina e la o distanță de luni, nu de ani. Reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg: Nu va fi ca în Afganistan

Elicopter din Armata rusă / Foto: ministerul apărării
Elicopter din Armata rusă / Foto: ministerul apărării

După ce anterior președintele american Donald Trump a anunțat că războiul provocat de Rusia poate fi oprit în 24 de ore, iar apoi a vehiculat perioada “mai rezonabilă” de 100 de zile, ieri reprezentantul său special pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a ieșit cu declarații potrivit cărora încheierea războiului din Ucraina este „o chestiune de luni, nu de ani”.

Printre multiplele declarații făcute de Donald Trump în timpul campaniei electorale, acesta a susținut că Joe Biden, „habar nu are cum să vorbească cu Putin” și cum să pună capăt războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, Trump nu a precizat niciodată ce poate face exact pentru a pune rapid capăt războiului.

Până în prezent, acesta s-a limitat la a-l însărcina pe general-locotenentul în retragere Keith Kellogg să pună capăt războiului din Ucraina “100 de zile”, dar aproape nimeni nu crede că o poate face, cu atât mai puțin ucrainenii și rușii.

Reprezentantul special al SUA și-a exprimat încrederea că încheierea războiului din Ucraina este posibilă pe termen scurt.

„Știți, aș spune că sunt luni, nu ani. Vorbesc despre termen scurt. Nu va fi ca în Afganistan, unde războiul a durat patru ani. Aceasta ar trebui să fie o soluție pe termen scurt pentru ambele state, și nu doar pentru ele. Aceasta este necesară pentru Statele Unite și pentru întreaga lume”, a subliniat Kellogg.

"Avem o coordonare clară în întreaga echipă, inclusiv cu consilierul pentru securitate națională și alți oficiali înalți. Lucrăm pentru a găsi mecanisme care să pună capăt războiului, deoarece aceasta este o chestiune de securitate internațională", a declarat Kellogg într-un interviu pentru Fox News.

Încercând să creeze o imaginea nefavorabilă modului în care a fost gestionată situația până la schimbarea președintelui, Kellogg a ținut să precizeze că SUA au cheltuit peste 174 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei, în timp ce Rusia și-a consolidat relațiile cu China, Iranul și Coreea de Nord.

"Sunt la curent cu intențiile președintelui Trump. El vrea să o facă (să încheie războiul - n.red.). Cred că ne îndreptăm în acea direcție. Și sunt încrezător că putem face cu adevărat ceva. Președintele Trump va conduce acest proces. Iar el este un bun om de afaceri și este foarte încrezător în ceea ce face”, a declarat reprezentantul special al lui Trump.

Kellogg a subliniat că viitoarea strategie a SUA implică presiuni nu numai asupra Rusiei, ci și asupra Ucrainei.

"Analizăm ce pârghii putem folosi pentru ca președintele SUA să aibă oportunitatea de a reuși. ​​Acest lucru nu ar trebui să dureze ani de zile. Avem nevoie de o soluție pe termen scurt, care să se potrivească ambelor părți", a adăugat el.

În ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, Kellogg a menționat că implementarea acestora rămâne în continuare slabă.

„Dacă evaluăm sancțiunile pe o scară de la 1 la 10, nivelul lor este doar de 6, iar eficiența implementării este la nivel de 3. Acest lucru trebuie schimbat.”

Întrebat despre posibila continuare a livrărilor de arme către Ucraina, Kellogg a răspuns că decizia îi va aparține președintelui Trump.

"Aceasta este decizia lui ca lider al națiunii noastre. Dar, dacă te uiți la ce se întâmplă și la ceea ce s-a întâmplat înainte cu administrația anterioară, strategia lor denumită „cât va fi nevoie”, nu a fost cu adevărat o strategie, ci doar un slogan", a subliniat Kellogg.

Acesta a mai remarcat că războiul din Ucraina „a dus la pierderi comparabile cu cel de-al Doilea Război Mondial”.

"Mariupol, un oraș cu o populație de 500.000 de locuitori, este complet distrus. Numărul total al morților și răniților de ambele părți depășește un milion. Este timpul să oprim acest război", a conchis oficialul american.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel