Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a precizat într-un comunicat, pe 31 martie, un ofiţer ucrainean din forţele navale, fără a preciza numele acestuia, a fost recrutat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse şi a menţinut contacte permanente cu personalul acestuia. Totodată, SBU precizează că ofiţerului i-a fost interzis accesul la informaţii confidenţiale şi a fost degradat.
SBU mai precizează că ofiţerul comunica cu cei care-l recrutaseră, prin intermediul telefonului, precum și în timpul vizitelor pe care acesta le efectua la rudele sale din Crimeea (anexată de Rusia în 2014). Rușii erau interesați de moralul armatei ucrainene, de nivelul de finanțare, precum și de anumiţi oficiali militari din structurile de comandă ale armatei ucrainene.
,,Printre cei cu care ofiţerul ţinea era in contac se numără foştii militari SBU, Andrei Gaponenko, Pyotr Zimă, Dmitry Pilipchenko, care în 2014, în timpul anexării Crimeei, au trecut de partea inamicului. În martie 2014, Gaponenko și Pilipchenko, care au acționat în interesul serviciilor speciale ruse, i-au oferit să se alăture forțelor armate și să îi ajute pe ruși la capturarea Academiei Marinei Ucrainene din Sevastopol. Ofițerul a refuzat „oferta". Odată transferat în Ucraina continentală, ofiţerul a fost numit în funcția de comandant adjunct al Marinei şi ar fi rămas în legătură permanentă cu personalul FSB" se precizează în comunicatul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).
SBU a publicat pe rețelele de socializare un videoclip în care, sub protecţia anonimatului, ofiţerul ucrainean face mai multe precizări cu privire la activitatea sa.
La începutul lunii martie, în cu totul alt caz, Direcţia de Contrainformaţii a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut o persoană care lucra pentru serviciile de informaţii ale Federației Ruse şi care încercarea să ofere ilegal informații clasificate din domeniul construcțiilor navale.
Persoana în cauză urma să transmită informaţiile şi datele clasificate – detalii tehnice ale unor nave şi componente militare produse de o companie de top din ucraina – pentru care urma să primească o sumă de bani.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News