Reprezentanţii SBU precizează că Rusia ar fi putut folosi astfel de acțiuni ca pretext pentru a justifica o serie de presiuni pe care urma să le exercite asupra Ucrainei.
Potrivit datelor preliminare, serviciile speciale (n.a. servicii de informaţii/intelligence) ale Federației Ruse au elaborat cu atenție o serie de provocări şi acţiuni de sabotaj îndreptate împotriva propriilor cetăţeni, ulterior intenţionând să acuze Ucraina ca ea le-a comis.
După cum precizează SBU, serviciile ruse de informaţii au recrutat trei persoane din regiunea Kiev cărora le-au fost furnizate documente false pentru a putea pleca în Rusia. Aceste persoane aveau ca sarcina să formeze două grupuri de câte cinci persoane fiecare, iar plecarea primului grup în Rusia urma să aibă loc în următoarele zile.
Fiecare dintre persoanele care urmau să desfăşoare provocări şi acţiuni de sabotaj avea să primească câte 4000 de dolari.
În urma percheziitiilor domiciliare, au fost ridicate arme de foc şi muniție, dar și copii ale pașapoartelor persoanelor care urmau să fie trimise în Federația Rusă pentru a comite provocări.
Reprezentanţii SBU susţin că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei i-a asigurat pe sabotori că, după finalizarea tuturor operaţiunilor vor fi trimiși acasă. Totuși, conform datelor cules de Serviciul ucrainean de Securitate, ruşii intenţionau să se descotorosesca de aceştia şi intenţionau să-i execute în timpul detenției.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a prevenit acest scenariu. Organizatorii și complicii lor au fost reținuți simultan la Kiev.
”Acești indivizi sunt antrenori la cluburi sportive de arte marțiale. Ei au fost implicați în mod repetat, ca membri, în grupurile pro-ruse pentru a face provocări și pentru a organiza proteste în diferite regiuni ale Ucrainei’’, se arată în comunicat SBU.
Conform anchetei, s-a stabilit că, în octombrie-decembrie 2021, atacatorii au organizat acte de vandalism asupra monumentului S. Bandera din Ternopil, asupra sinagogii din Odesa și asupra misiunii externe din Odesa.
În plus, una dintre persoanele reţinut de SBU a creat o așa-numită „aripă a puterii”, care includea membri ai cluburilor sportive și membri ai unor grupări criminale. Grupul a fost însărcinat să participe la revolte în masă, plătite, în centrul capitalei la sfârșitul lunii ianuarie 2022 și să provoace altercații. Cu toate acestea, poliția a dejucat la timp planul acestora.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News