Identitățile ofițerilor - dintre care cei mai mulți sunt acum în rezervă sau nu mai sunt în viaţă, au fost dezvăluite săptămâna trecută de Serghei Naryshkin, șeful SVR.
În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Moscova, Naryshkin a dezvăluit numele și a citit scurte note biografice ale celor șapte ofițeri sub acoperire, denumiți în rusă drept „pазведчики-нелегалы" sau „ilegali". Termenul se referă la ofițeri de informații sub acoperire care sunt detașați în secret în străinătate, fără acoperire diplomatică.
Cu alte cuvinte, aceştia nu au nicio legătură oficială cu o instalație diplomatică rusă, în timp ce unii sunt chiar cetățeni ai altor ţări sau chiar ai țărilor în care îşi desfăşoară activitatea.
Începând cu anul 1922, ofiţerii ruşi sub acoperire proveneau din Direcţia "S" (reţele inactive) a KGB și (după 1991) a SVR, al cărei titlu formal este Direcția Principală.
Până acum, se obişnuia ca identităţile ofițerilor sub acoperire, care proveneau din Direcţia ''S'' să nu fie divulgate nici după moartea acestora. Cu toate acestea, în decembrie anul trecut, Naryshkin a surprins anunțând că va dezvălui în curând identitățile mai multor foști membri a ceea ce el a descris drept „personalul special în rezervă", în cadrul unui eveniment care va marca centenarul KGB și SVR, potrivit intelnews.org.
A făcut acest lucru săptămâna trecută, când a dezvăluit numele a șapte persoane și le-a descris munca în termeni laudativi. Numele dezvăluite de Naryshkin au fost: Yury Anatolievich Shevchenko (născut în 1939), Yevgeny Ivanovich Kim (1932-1998), Mikhail Anatolyevich Vasenkov (n. 1942), Vitaly Viacheslavovich Netyksa (1946-2011) și soțul său, Tamara Ivanovna Netyksa (n. 1949) , Vladimir Iosifovici Lokhov (1924-2002) și Vitaly Alekseyevich Nuykin (1939-1998).
Biografiile celor șapte foşti ofițeri sub acoperire, prezentate de SVR, nu dezvăluie nicio informație despre țările în care aceştia au activat, despre activitatea pe care au desfăşurat-o şi nici perioadele în care aceştia au fost activi. Se presupune că o parte dintre cei prezentaţi au activat între sfârșitul anilor '60 și începutul anilor '90.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News