Serviciul britanic de informații în domeniul apărării: Seria de atacuri continuă să slăbească prezența militară rusă în Crimeea

Cristian Soare |
Data publicării:
Forțele ucrainene au lovit terminalul petrolier Feodosia din Crimeea pentru a doua oară în 2024 / Sursa foto: The UK Defense Intelligence.
Forțele ucrainene au lovit terminalul petrolier Feodosia din Crimeea pentru a doua oară în 2024 / Sursa foto: The UK Defense Intelligence.

Forțele ucrainene au lovit terminalul petrolier Feodosia din Crimeea pentru a doua oară în 2024, semnalând continuarea presiunii asupra activelor militare rusești din regiune. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat că Ucraina a lovit terminalul petrolier maritim Feodosia din Crimeea ocupată temporar la 7 octombrie 2024. Acest terminal a fost vizat anterior în martie 2024 de vehicule aeriene ucrainene fără pilot, informează Defense Intelligence din Regatul Unit.

 

În continuare, atacurile ucrainene continuă să degradeze treptat capacitățile militare rusești din peninsula Crimeea. Printre țintele lovite în 2024 s-au numărat, de asemenea, sisteme de apărare aeriană, aerodromuri, centre de comandă, instalații navale, situri logistice și podul Kerci.

De la jumătatea lunii septembrie, Ucraina a atacat mai multe depozite de muniții din interiorul Rusiei. Cum pot afecta aceste lovituri operațiunile ofensive ale Rusiei?

Atacurile ucrainenilor asupra facilitaţilor militare din interiorul Rusiei, dar şi asupra celor aflate în teritoriile ocupate, ar putea avea un impact asupra operațiunilor ofensive din întregul teatru de operațiuni din Ucraina dacă forțele de la Kiev dispun de tehnică, capacitățile și permisiunea de a desfășura la scară largă o astfel de campanie de atacuri împotriva facilităților logistice și de sprijin ruseşti.

Aceasta este cea mai recentă evaluare a think tank-ului Institute for the Study of War (ISW), după cele mai recente evenimente, când forțele ucrainene ar fi lovit o facilitate de depozitare a dronelor Shahed în regiunea Krasnodar și un depozit de muniții aflat în Republica Adygea din Rusia.

Potrivit Statului Major ucrainean, forțele ruse au depozitat aproximativ 400 de drone Shahed lângă oraşul Oktyabrsky din regiunea Krasnodar. 

ISW a precizat că forțele ruse se bazează pe dronele Shahed pentru a lovi atât așezările și orașele ucrainene din prima linie, cât și din spatele liniei de front, și utilizează aproximativ 10.000 de proiectile de artilerie pe zi împotriva pozițiilor ucrainene din prima linie.

Grupul de reflecție cu sediul în SUA afirmă că, deși este puțin probabil ca impactul unei singure lovituri să afecteze în mod semnificativ efortul de război al Rusiei, loviturile repetate împotriva depozitelor de muniție ar putea forța comandamentul militar rus să decidă reorganizarea și dispersarea sistemelor de sprijin și logistică în zonele din spate. Acest lucru ar fi făcut pentru a atenua impactul unor astfel de atacuri asupra logisticii rusești, potrivit ISW. 

 

Cronologia atacurilor ucrainene

 

Recent, drone ucrainene au lovit cel mai mare depozit de combustibil din Crimeea anexată ilegal. Lovitura a declanșat un incendiu uriaș. Igor Tkachenko, șeful administrației locale numit de Moscova, a confirmat la început că un depozit de combustibil a luat foc, fără a menționa atacul. Ulterior, acesta a declarat că peste 1.000 de persoane au fost evacuate în timp ce flăcările s-au extins la mai mult de 2 500 de metri pătrați.

Terminalul Feodosia a fost deja vizat de drone ucrainene în luna martie. Principala conductă de combustibil a fost avariată, provocând un incendiu care a necesitat o intervenţie în forţă pentru a fi stins. 

În afară de Feodosia, doar un alt terminal de acest tip, situat în Sevastopol, deservește armatei ruse și flotei ruse din Marea Neagră.

ISW a declarat că loviturile cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei ar putea avea un impact și mai mare în viitor dacă Kievului i se va da undă verde să utilizeze sisteme occidentale.

Împreună cu dezvoltarea continuă a capacităților proprii de atac cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei, ridicarea restricțiilor ar putea permite forțelor ucrainene să exploateze astfel de vulnerabilități rusești înainte ca Moscova să desfășoare contramăsuri mai eficiente. 

„Atacurile ucrainene împotriva facilitaţilor din Rusia ar putea avea un impact asupra operațiunilor ofensive din întregul teatru de operațiuni din Ucraina dacă forțele ucrainene dispun de echipamentul, capacitățile și permisiunea de a desfășura la scară largă o astfel de campanie de lovituri împotriva instalațiilor logistice și de sprijin din Rusia, a afirmat ISW.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel