Serviciile ucrainene de informaţii confirmă instalarea de rachete R-73 pe dronele maritime Magura (Foto/Video): Au devenit un răspuns atât de asimetric pe Flota rusa din Marea Neagră

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
USV ucrainean Magura înarmat cu o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune de tip R-73 (AA-11 Archer) ghidată în infraroșu.
USV ucrainean Magura înarmat cu o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune de tip R-73 (AA-11 Archer) ghidată în infraroșu.

Direcția Principala de Informații (GUR/DIU) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a confirmat instalarea rachetelor R-73 pe una dintre noile versiuni ale platformei maritime fără pilot (USV) Magura, afirmă comandantul unității speciale ''Grupul 13'' din cadrul DIU, cu indicativul Trynadtsiatyi (al treisprezecelea - n.a.). R-73 este o rachetă aer-aer de fabricație sovietică cu sistem de ghidare în infraroșu.

Dronele de atac maritime Magura echipate cu astfel de rachete au fost deja folosite în timpul operațiunilor de luptă efectuate in Marea Neagră, iar acest lucru a devenit un factor serios de teamă și risc pentru aviația rusă.

,,Astfel de inovatii sunt eficiente - rușii se tem foarte mult de ele. Când le văd, le este frică chiar și să zboare", spune militarul ucrainean cu indicativul ''Treisprezece''.

Potrivit acestuia, unicitatea constă în faptul că nimeni altcineva nu are așa ceva. "Această armă a fost deja instalată și își va da demonstra utilitatea", adaugă el.

Un material video publicat de Ministerul rus al Apărării pe 06.05.2024 și preluat pe rețelele de socializare arată un USV ucrainean înarmat cu o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune de tip R-73 (AA-11 Archer) ghidată în infraroșu, care este atacată de un elicopter de asalt Ka-29 (Helix-B) al Forțelor Navale ruse.

USV-ul efectuează mai multe manevre pentru a încerca să scape de elicopter, dar în cele din urmă este distrus, aparent cu focuri de armă.

Comandantul ''Grupului 13'' a explicat că, în mod specific, drona standard Magura V5 este concepută pentru a distruge nave. Potrivit acestuia, această dronă nu ar fi eficientă împotriva pilonilor podului Crimeei.

Youtube video image

Dronele maritime de atac Magura și-au dovedit deja eficiența: au privat Rusia de dominația sa în Marea Neagră și au redus amenințările la adresa Ucrainei.

,,Flota din Marea Neagră a Federației Ruse, cu sprijinul aviației și al altor componente, a exercitat presiuni și a încercat să creeze amenințări suplimentare la adresa Ucrainei, a Forțelor noastre de Securitate și Apărare: în special, amenințarea operațiunilor amfibii. Dronele navale, în special Magura V5, au devenit un răspuns atât de asimetric pe care inamicul încă nu-l poate ajunge din urmă", spune comandantul Grupului 13.

Magura V5 este o navă de suprafață multifuncțională, capabilă să efectueze misiuni de supraveghere, recunoaștere, patrulare, salvare și luptă. Aceasta a eliminat deja mai multe nave rusești.

Direcția Principala de Informații (GUR/DIU), atunci când alege o țintă pentru nava fără pilot de suprafață Magura, ia în considerare orice obiect ostil pe o rază de 500 de mile, potrivit reprezentantului GUR/DIU, Evhen Yerin.

,,Fiecare dronă reprezintă o amenințare pentru ocupanții ruși. ... Nu vom face nicio aluzie, dar pot spune că, pe o rază de 500 de mile, luăm în considerare orice posibilitate și orice țintă militară a inamicului de a fi lovită de dronele noastre", spune Yerin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel