Publicitate
Serviciile de informații ucrainene estimează că la doi ani după ce Rusia a declanșat un război la scară largă, Ucraina se confruntă cu o amenințare reală la adresa existenței statului și a națiunii.
Apelând la măsuri pentru a distrage atenția opiniei publice mondiale de la războiul sângeros, Moscova a început să pună în aplicare un plan de sabotaj, operațiuni de dezinformare și provocări.
Planul rușilor a fost făcut public duminică, de șeful Direcției Principale de Informații a Armatei ucrainene (GUR/HUR), gen. Kirilo Budanov. Potrivit acestuia, Rusia pregătește o operațiune foarte serioasă, fiind și cea mai scumpă operațiune de acest gen, pe care rușii au pus-o la punct.
Reamintim că Franţa a dezvăluit, la începutul acestei luni, o rețea uriașă, de 193 de site-uri, foarte bine "structurată şi coordonată" care difuzează propagandă rusă în Europa şi în Statele Unite, menită să legitimeze războiul împotriva Ucrainei
Care este planul
Scopul întregii operațiuni este de a dinamita legitimitatea nu doar a președintelui Zelenski, ci și a întregului proces de luare a decizie din Ucraina, după 31 martie și 20 mai a acestui an.
Principalele obiective ale rușilor includ: perturbarea mobilizării armatei ucrainene, răspândirea dezinformarii că Ucraina este incapabilă de victorie și răspândirea mesajului privind oboseala Ucrainei, ultimele două mesaje având ca țintă atât societatea ucraineanp, cât și partenerii din întreaga lume.
„Obiectivul internațional global al rușilor este de a reduce sprijinul pentru țara noastră din partea coaliției globale pro-ucrainene”.
În interiorul Ucrainei, scopul acțiunilor Moscovei este de a demoraliza societatea, de a semăna panica, de a opune armata împotriva populației civile și de a provoca conflicte între conducerea politică și societatea civilă.
Cea mai scumpă „acțiune” a serviciilor rusești din istorie
Potrivit comisiei de informații prezidențiale, „în noiembrie anul trecut, în cadrul operațiunii speciale Maidan-3, Rusia a cheltuit aproape 250 de milioane de dolari pentru a răspândi sentimentele anti-ucrainene doar pe platforma Telegram. Bugetul total al operațiunii a fost de 1,5 miliarde de dolari. Aceasta este cea mai scumpă „acțiune” a serviciilor secrete rusești din istorie.
Aceste fonduri sunt direcționate, printre altele, către: să implementeze planuri de a pune sub semnul întrebării legalitatea deciziilor autorităților ucrainene după 20 mai, dată care este legată de expirarea mandatului președintelui Volodimir Zelenski.
Potrivit Constituției ucrainene, alegerile nu pot fi organizate în timpul legii marțiale, ceea ce înseamnă că Zelenski ar trebui să rămână în funcție până la sfârșitul războiului.
„Toate acestea se întâmplă pe fundalul declarațiilor publice ale Rusiei despre crearea de noi tipuri de superarme, care, potrivit rușilor, ar trebui să ofere Rusiei un avantaj tehnologic față de Occident pentru următorul deceniu ”, a avertizat comisia.
Informațiile ucrainene consideră că Rusia va face presiuni asupra altor țări pentru a se angaja într-un dialog direct cu Moscova fără participarea Kievului, va organiza proteste în întreaga lume și va discredita procesul de schimb de prizonieri de război.
Rusia neagă existența unui astfel de plan: Ucraina nu are nevoie de ajutor rusesc pentru un nou Maidan
Situația din Ucraina evoluează din interior, așa că nu este nevoie de ajutorul Rusiei în acest sens. Acest lucru a declarat secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov.
„Acum urmărim ce se întâmplă în Ucraina. Există multe puncte de vedere diferite despre Ucraina, despre alegeri, despre legitimitatea viitoare a conducerii țării. Nu este nevoie de ajutor acolo. Acolo, procesele de echilibrare curg din interior”, a spus Peskov.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News