Confuzia legată de formularea unui text al raportului despre descurajarea efectuată de Rusia și amenințarea specială reprezentată de armele nucleare tactice face ca Serviciul Norvegian de Informații să clarifice acum declarația.
La începutul acestei săptămâni, Serviciul Norvegian de Informații (Etterretningstjenesten) a publicat raportul FOKUS 23, o evaluare anuală a amenințărilor, în care sugera că submarinele Flotei de Nord și navele de război de suprafață ale Rusiei ar naviga din nou cu arme nucleare tactice la bord.
Dacă este adevărat, aceasta ar fi fost o schimbare dramatică a politicii Rusiei, care și-a adus oficial arsenalul de arme nucleare tactice navale în depozite pe uscat, ca parte a unui acord între președinții Mihail Gorbaciov și George Bush, în 1991.
„A existat loc pentru diferite interpretări ale textului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații Ann-Kristin Bjergene pentru publicația norvegiană Barents Observer, pe16 februarie.
Oficialul clarifică faptul că armele nucleare strategice sunt cele care devin mai importante în planul de descurajare elaborat de Moscova.
Paragraful inițial din raport este acum modificat și, în schimb, subliniază că nu există modificări în ceea ce privește armamentul navelor de război de suprafață.
Astfel, în noua formulare din raport se precizează următoarele:
„Ca o consecință a războiului din Ucraina, capacitatea convențională rusă este slăbită. Aceasta înseamnă că armele strategice ale Rusiei capătă o importanță sporită. În acest context, submarinele strategice ale Flotei de Nord sunt o capacitate de bază, deoarece sunt înarmate cu arme nucleare. Nu vedem nicio schimbare în armamentul navelor de război rusești de suprafață din Flota de Nord.”
Totuși, în textul actualizat al raportului rămâne o propoziție privind pericolul deosebit de mare reprezentat de armele nucleare tactice la adresa NATO:
„Armele nucleare tactice reprezintă o amenințare deosebit de gravă în mai multe scenarii operaționale care pot implica țări NATO.”
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News