Serviciile franceze de informații au arestat un rus, bănuit că pregătea acte de „destabilizare” în timpul Jocurilor Olimpice, în colaborare cu o ”putere străină”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un elicopter francez Fennec și un elicopter britanic CH-47 Chinook, într-un zbor deasupra Parisului în 2016. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța
Un elicopter francez Fennec și un elicopter britanic CH-47 Chinook, într-un zbor deasupra Parisului în 2016. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța

Poliția franceză a arestat marți un bărbat rus suspectat că ar fi pus la cale acte de „destabilizare” în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, au declarat procurorii pentru AFP, relatează Agerpres.

Bărbatul, "născut în mai 1984 în Rusia", a fost reținut și cercetat judiciar sub suspiciunea de „organizare de evenimente susceptibile de a duce la destabilizare în timpul Jocurilor Olimpice”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul parchetului de stat.

La domiciliul bărbatului, au fost descoperite indicii privind un plan care avea ca scop tensionarea climatului de securitate din Franța.

Sursa din parchet a mai dezvăluit că a fost deschisă o anchetă privind „transmiterea informațiilor unei puteri străine, de natură să trezească ostilități în Franța”, adăugând că infracțiunea se pedepsește cu până la 30 de ani de închisoare, scrie și France24.

Nu au fost comunicate detalii despre natura proiectului său, care nu era de natură teroristă, procedura nefiind încredinţată parchetului naţional antiterorist.

În cadrul Jocurilor Olimpice (26 iulie - 11 august) şi Paralimpice (28 august - 8 septembrie), au fost efectuate peste un milion de anchete administrative şi au fost excluse 4.360 de persoane care ar putea reprezenta o ameninţare pentru aceste evenimente, a declarat marţi ministrul de Interne, Gérald Darmanin, într-un interviu acordat revistei Paris Match.

În total, 880 de persoane au fost excluse de la participarea la evenimentul sportiv pentru suspiciunea de ingerinţa străină, au anunţat duminică surse apropiate ministrului de Interne.

Amintim că, în ultimele luni, mai multe evenimente importante au ridicat suspiciunea că actori străini încearcă să influențeze opinia publică franceză sau să alimenteze diviziunile, în special cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia sau campania Israelului în Gaza după atacul din 7 octombrie al Hamas.

Acestea includ sicrie false etichetate „Soldații francezi în Ucraina”, lăsate de Turnul Eiffel în iunie și mâini roșii amprentate pe principalul memorial al Holocaustului din Paris, în mai.

În octombrie, la scurt timp după atacul Hamas, imagini steaua lui David au fost desenate pe clădiri din regiunea Parisului. La acel moment, au fost arestați doi cetățeni moldoveni suspectați că lucrau pentru serviciul de securitate rus FSB.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel