Publicitate
„Cu asistența comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, Serviciul de Securitate al Ucrainei, a reținut un locotenent-colonel din Forțele pentru Operații Speciale, care era o „cârtiță” a GRU și care a transmis către ruși planuri de operații speciale în spatele liniilor inamice”, a anunțat SBU.
Ofițerul ucrainean – comandant de unitate, a fost recrutat chiar înainte de începerea războiului (24 februarie 2022), dar a fost „activat” doi ani mai târziu.
„În primăvara lui 2024, a fost „activat” de la distanță de un angajat al GRU care i-a transmis misiunea: să trimită rușilor planurile pentru operațiile de luptă ale Forțelor de Apărare din spatele liniilor inamice.
Pentru a îndeplini sarcina inamicului, „cârtița” a folosit poziția sa oficială, datorită căreia a primit informații despre rutele planificate de mișcare ale soldaților Forțelor de Apărare, armele și „țintele” acestora.
Agresorul a fost cel mai interesat de informații privind raidurile de cercetare-sabotaj ale forțelor speciale ucrainene în spatele liniei frontului din direcțiile Zaporojie, Herson și Crimeea. De asemenea, agentul a transmis curatorului său rus, date și despre alte unități ale Forțelor de Apărare”, se precizează în comunicatul SBU.
GRU intenționa să folosească informațiile pentru a elimina forțele speciale ucrainene încă de pe linia frontului, în momentul în care avea loc infiltrarea, sau pe teritoriul ucrainean temporar ocupat dacă acestea reușeau să pătrundă, potrivit SBU.
Anchetatorii au precizat că persoana implicată a fost recrutată de GRU prin intermediul cunoștințelor sale din Rusia, cu care a menținut legătura. În cadrul perchezițiilor au fost ridicate de la deținut mijloace de comunicare conspiraționale, echipamente informatice, un telefon mobil și dispozitive de stocare a datelor. Agentul este în arest și riscă închisoarea pe viață cu confiscarea bunurilor, a precizat SBU.
Nota autorului: Din datele existente în surse deschise, forțele ucrainene au desfășurat pe 5 și 8 august, simultan cu lansarea operației Kursk, cel puțin două raiduri în spatele liniilor rusești pe direcția Herson. Misiunile au avut loc pe limbile de pământ care se întind în Marea Neagră, Kinburn Spit și Tendrivska Kosa (Tendra Spit) situate la o distanță de 20 de kilometri între ele.
Deși conform comunicatelor oficiale ucrainene, cele două raiduri au avut succes, forțele ucrainene nu și-au stabilit capete de pod pe niciuna dintre cele două limbi de pâmânt dintre care una (Kinburn Spit) se află la doar cinci kilometri (pe mare) de zona controlată de armata ucraineană.
Desigur, unele dintre scopurile raidurilor erau de a stabili valoarea forțelor rusești din zonele respective și de a crea impresia că forțele ucrainene ar urma să constituie un cap de pod în zonă, în acest fel distrăgând atenția comandamentului rus de pe alte direcții. Cu siguranță, reușirea unui cap de pod ucrainean, cum a fost cel de la Krinki de peste Nipru, ar fi fixat și mai multe trupe rusești departe de Pokrovsk, dar fie acesta nu a fost în plan, fie nu a reușit, una din posibilele cauze fiind trădarea.
Un alt semn de întrebare interesant este de ce GRU a așteptat doi ani să activeze agentul. Posibile explicații sunt: așteptarea ca acesta să ajungă într-o funcție cu acces la informații mai bune; existența deja a altor agenți cu acces la informații de calitate dar care între timp au fost deconspirați.
Desigur, este posibil și ca GRU să se fi grăbit cu activarea agentului care încă nu avea acces la nivelul strategic, ceea ce indică mai degrabă o măsură forțată de anumite împrejurări pe fondul unor informații vagi dar multe privind o incursiune semnificativă ucraineană într-o anumită zonă a frontului necunoscută. Această incursiune s-a manifestat dar la capătul opus al frontului, în regiunea Kursk.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News