Raport DHS: Serviciile de informații rusești urmăresc răspunsul Statelor Unite la pandemia COVID-19

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Spionii serviciilor de informaţii ruseşti se folosesc cel mai probabil de pandemia generată de noul coronavirus (SARS-CoV-2) pentru colectarea informațiilor privind liniile de aprovizionare ale Statelor Unite, se arăta într-un raport emis, la începutul săptămâni trecute, de Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) al Statelor Unite, citat de Yahoo News.

Serviciile de informații rusești „urmăresc probabil răspunsul Statelor Unite la pandemia COVID-19", se precizează într-un raport publicat, pe 6 aprilie, de Centrul pentru Misiuni de Contrainformații al DHS.

„Culegerea de informații cu privire la vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare medicală ar putea ajuta operațiilor viitoare menite să slăbească elementele logistice cheie în pregătirea unui atac în caz de conflict sau oportunitatea intervențiilor în situații de urgență", se arată în document.

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) al SUA nu a răspuns încă solicitărilor mass-mediei americane privind comentarea informaţiilor relatate în raport.

Însă documentul elaborat de DHS vine într-un moment în care Statele Unite sunt țara cu cel mai mare număr de persoane îmbolnăvite cu noul coronavirus COVID-19. Totodată, SUA se confruntă cu îngrijorări generate de deficiențele consumabilelor medicale, în special pentru echipamentele de protecție folosite de personalul medical, aflată în linia întâi în lupta cu pandemia de COVID-19.

După săptămâni de întârzieri, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a autorizat luna trecută punerea în aplicare a Legii producției de apărare, pentru a accelera producția de echipamente, inclusiv ventilatoare și măști de protecție N95.


Între timp, Rusia a înregistrat deja câteva lovituri importante de imagine pe fondul pandemiei de COVID-19


La începutul acestei luni, Rusia a trimis un transport de echipamente medicale în Statele Unite, iar ceea ce la început părea a fi o donație – un ''ajutor medical'', aşa cum a susţinut trompeta propagandistică Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului – s-a dovedit ulterior ca Washingtonul a cumpărat mai multe echipamente medicale, astfel încât atunci când cumperi ceva cu greu se poate numi ajutor, în cazul de față în niciun caz ''ajutor umanitar".

Citeşte şi: Din Rusia, cu dragoste. Ce jocuri geopolitice face Moscova în vremuri de pandemie?

Toate acestea după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a avut o discuţie telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, în cadrul căreia s-a căzut de comun acord ca Rusia să trimită o aeronavă militară cu echipamente medicale în Statele Unite.

Luna trecută, Ministrul rus al Apărării din Rusia a pregătit, ca parte a unei misiuni umanitare, mai multe avioane militare cu echipamente medicale (dezinfectanţi şi echipamente de protecţie) şi 100 de oameni pe care le-a trimis în Italia, după ce premierul italian, Giuseppe Conte, i-a cerut ajutorul preşedintelui rus, Vladimir Putin.

La scurt timp, La Stampa, un ziar italian, a precizat că 80% din ajutorul umanitar al Rusiei este absolut inutil sau de o însemnătate mică în lupta cu coronavirusul în Italia, dar si faptul că printre persoanele sosite din Rusia s-au aflat și ofițeri de informații militare ai GRU – serviciul de informaţii al Armatei ruse.

Michael Carpenter, director general al Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, a declarat pentru Yahoo News că nu a fost surprins de afirmațiile raportului, având în vedere modul în care operează Rusia.

„Serviciul de informații rus este în permanență atent la orice aspect care prezintă vulnerabilități în rândul adversarilor. Nu este surprinzător că,  chiar și în mijlocul unei pandemii în care se presupune că ar trebui să se concentreze pe propria lor siguranță și sănătate, ei examinează vulnerabilitățile lanțului nostru de aprovizionare, vulnerabilitățile noastre de infrastructură critică și altele", a declarat M. Carpenter, care anterior a lucrat în cadrul Pentagonului ca responsabil pe zona Rusia. „Această pandemie este, în esență, un joc de război al rezistenței țărilor, modul în care funcționează comanda și controlul, cum reacționează rapid guvernele", a mai precizat acesta.

Raportul neclasificat al DHS precizează că, din ianuarie, Rusia a desfășurat o campanie de dezinformare legată de epidemia de coronavirus. De asemenea, DHS se așteaptă ca Rusia să folosească actuala criză ca o modalitate de a-și îmbunătăți viitoarele operațiuni de intelligence.

,,Ne așteptăm ca Kremlinul să analizeze reacția publicului american la dezinformare și să își ajusteze tehnicile pentru a maximiza impactul atât în timpul situației actuale COVID-19, cât și în viitor, pe plan intern, cum ar fi interferențele electorale în cadrul alegerilor din 2020 din Rusia ", se menţionează în raport.

Daniel Hoffman, fost ofițer de informații al CIA, a declarat că Rusia își folosește propaganda pentru a trimite guvernului Statelor Unite un mesaj nu atât de codat.

,,Rușii sunt conștienți de faptul că știm care sunt vulnerabilitățile noastre", a precizat el. „Ne amenință implicit, Kremlinul vrea să știm că și ei cunosc vulnerabilitățile noastre".

O altă țintă a propagandei Kremlinului sunt rușii, potrivit lui Bret Schafer, un specialist în combaterea dezinformării din cadrul Fondului Marshall German din Statele Unite.

În timpul alegerilor prezidențiale din 2016, campania dirijată de Kremlin a răspândit frecvent teorii ale conspirației. Acum, „în schimb, încadrarea narativă promovată de stat prin canalele de răspândire a fost înfățișarea răspunsului guvernului rus la criză ca fiind unul competent, în timp ce reacțiile UE și SUA sunt promovate ca întârziate", a spus acesta pentru Yahoo News.

De asemenea, Nina Jankowicz, expert şi cercetător în cadrul Centrului Internațional de Cercetări Woodrow Wilson din Washington D.C., a fost de acord că accentul operațiilor de intelligence rusești pare să fie acum pus pe audiența internă. Scopul este să le arate rușilor ce realizează Putin comparativ cu alte state.

,,Sunt sigură că urmăresc diferite părți ale lanțului nostru de aprovizionare '', a mai precizat Nina Jankowicz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel