În timpul unei conversaţii din 21 ianuarie - la o săptămână după ce OMS asigura comunitatea internaţională că nu există „dovezi clare de transmitere de la om la om" - Xi Jinping i-ar fi cerut lui Tedros să nu dezvăluie că virusul este de fapt transmisibil de la om la om şi să întârzie declararea focarului de virus COVID-19 o pandemie - în ciuda faptului că dimensiunea focarului corespundea criteriilor formale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Şi în timp ce OMS a anunţat la 22 februarie că datele colectate prin propria investigaţie „sugerează că transmiterea interumană are loc la Wuhan", organizaţia a declarat că era necesară o analiză mai cuprinzătoare „pentru a înţelege în întregime" situaţia, apoi a aşteptat până în 11 martie ca să declare virusul o pandemie, precizează Epoch Times.
Acum este aproape universal acceptat că muşamalizarea dimensiunilor şi gravităţii focarului de către regimul comunist chinez a contribuit la transformarea unui focar viral local în cel mai mare dezastru global al timpurilor moderne.
Departe de a trage un semnal de alarmă când a fost detectat virusul iniţial la Wuhan, Partidul Comunist Chinez a ascuns situaţia, permiţând virusului să se răspândească în toată lumea. După câteva luni de la explozia pandemică, regimul comunist de la Beijing continuă să nu explice modul în care a apărut virusul şi nici pacientul zero, să interzică accesul experţilor internaţionali la Wuhan şi să interzică diseminarea informaţiilor referitoare la virus pe care le are.
La mijlocul lunii ianuarie, OMS a anunţat că anchetele autorităţilor chineze nu au găsit nicio dovadă clară de transmitere de la om la om. Avertismentul Taiwanului din 31 decembrie potrivit căruia o astfel de transmisie s-a întâmplat probabil la Wuhan a fost ignorat de OMS, deşi informaţiile erau suficiente pentru a convinge autorităţile taiwaneze să instituie măsuri preventive la domiciliu înaintea oricărei ţari, inclusiv a Chinei.
Diseminarea persistentă a variantei oficiale a Chinei de către OMS a creat o stare de pericol pentru celelalte ţări, care au întârziat să ia măsuri împotriva pandemiei timp de câteva săptămâni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News